Pērn Latvijā elektroenerģijas patēriņš samazinājies par 2,2%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas elektroenerģijas patēriņš pagājušā gadā, salīdzinot ar gadu iepriekš, samazinājās tikai par 2,2%, demonstrējot noturību pret Covid-19 pandēmijas ietekmi. Vērtējot Baltijas valstu starpā, Latvijā bija mazākais patēriņa samazinājums: Lietuvā patēriņš samazinājās par 2,7%, bet Igaunijā par 3,4%, liecina Baltijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" apkopotie dati.

Latvijas elektroenerģijas patēriņš 2020. gadā bija 7 135 520 megavatstundas (MWh), kas ir par 2,21% mazāk nekā 2019. gadā. Salīdzināšanai: 2019. gadā patēriņš samazinājās par 1,5%, savukārt 2018. gadā patēriņš pieauga par 1,8% pret iepriekšējā gada patēriņu. 

"Pēdējos gados elektroenerģijas patēriņš Latvijā ir bijis relatīvi stabils, gadu no gada svārstoties aptuveni divu procentu robežās. 2020. gads nebija īpašs izņēmums. Covid-19 pandēmijas ietekme uz individuālu patērētāju grupām bija atšķirīga un dažkārt nozīmīga, tomēr kopējais elektroenerģijas patēriņš būtiski nesamazinājās. Nozīmīgāko Covid-19 pandēmijas ietekmi uz patēriņu novērojām pagājušā gada pirmajos sešos mēnešos, kad patēriņš samazinājās turpat par 4%, bet jau gada otrajā pusē atgriezās normālā līmenī", norādīja “Augstsprieguma tīkla” valdes loceklis Gatis Junghāns.

Savukārt centrālās un dienvidu Eiropas valstīm Covid-19 pandēmija būtiskāk ietekmējusi elektroenerģijas patēriņu.

Piemēram, Vācijā patēriņš 2020. gada griezumā samazinājās par 3,2%, Spānijā par 4,9%, Francijā par 5%, bet Itālijā pat par 7,5%. Samazinājums ir vērojams arī Ziemeļvalstīs – Norvēģijā par 0,5%, Zviedrijā par 2,5%, bet Somijā – par 6,1%, kamēr Dānijā patēriņš palielinājās par 1,7%. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti