Pērn bezskaidrās naudas maksājumu skaits Latvijā palielinājies par 25%, kopapjoms – par 18%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

2022. gadā salīdzinājumā ar 2021. gadu kopējais Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji klientu bezskaidrās naudas maksājumu skaits palielinājās par 25%, bet maksājumu kopapjoms – par 18%, informēja Latvijas Banka.

Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji – kredītiestādes, elektroniskās naudas iestādes, maksājumu iestādes, krājaizdevu sabiedrības, Latvijas Banka un Valsts kase – 2022. gadā veica 730 miljonu klientu bezskaidrās naudas maksājumu 259 miljardu eiro kopapjomā. Vidēji dienā veikti 2 miljoni maksājumu 709,8 miljonu eiro apjomā,

Salīdzinājumā ar 2021. gadu kopējais klientu bezskaidrās naudas maksājumu skaits palielinājās par 25%, bet maksājumu kopapjoms – par 18%. Tas ir straujākais kāpums pēdējo gadu laikā, kas saistīts ar diviem faktoriem:

  • ar iedzīvotāju aktivitātes palielināšanos,
  • apjomu pieaugumu daļēji ietekmējusi arī augstā inflācija 2022. gadā.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, visbiežāk lietotie klientu bezskaidrās naudas maksājumi bija karšu maksājumi (61% no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita) un klientu kredīta pārvedumi (38%).

Lai nodrošinātu karšu maksājumu veikšanu, 2022. gada beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija izdevuši 2,1 miljonu maksājumu karšu, kas ir vidēji 1,1 karte uz vienu iedzīvotāju. No tām lielākā daļa bija kartes ar debeta funkciju.

Iedzīvotājiem bija pieejami 43,6 tūkstoši karšu pieņemšanas vietu (POS) un 898 bankomātu. 2022. gada beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija atvēruši 3 miljonus klientu norēķinu kontu, kas ir vidēji 1,6 norēķinu konti uz vienu iedzīvotāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti