Pērn bankās Latvijā krasi saruka kopējais valūtas darījumu apgrozījums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pērn Latvijas kredītiestādēs krasi saruka kopējais valūtas darījumu apgrozījums, teikts Latvijas Bankas 2014.gada pārskatā.

Kopējais ārvalstu valūtu apgrozījums bija 816,7 miljardi eiro, un tas ir gandrīz par trešdaļu mazāk nekā gadu iepriekš. Visvairāk valūtas darījumu apgrozījumu ietekmēja eiro ieviešana, jo zuda nepieciešamība mainīt latus pret eiro gan starpbanku tirgū, gan veicot eiro aizdevumu atmaksu vai dodoties ārvalstu braucienos, skaidrots pārskatā.

Valūtas darījumu veidu struktūra būtiski nemainījās - visvairāk tika slēgti mijmaiņas darījumi, kuru īpatsvars kopējā darījumu apgrozījumā pērn bija 65,8%. Līdzīgi kā iepriekšējā gadā, tagadnes darījumu īpatsvars kopējā darījumu apgrozījumā bija 33,6%.

Galvenie Latvijas kredītiestāžu darījuma partneri valūtas tirgū, tāpat kā agrāk, bija nerezidentu monetārās finanšu iestādes (MFI). To darījumu apgrozījums 2014.gadā bija 467,1 miljards eiro jeb 57,2% no kopējā apgrozījuma, turklāt šie darījuma partneri bija nozīmīgākie kopējā valūtas darījumu apgrozījumā - gan mainot eiro pret ASV dolāriem, gan arī citos valūtu pāros. Eiro ieviešanas ietekmē valūtas darījumu apgrozījums ar nerezidentu MFI 2014.gadā samazinājās par 35,4%. Vēl straujāk saruka valūtas darījumu apgrozījums ar citiem finanšu starpniekiem - rezidentiem, proti, samazinājums bija par 76,9% līdz vienam miljardam eiro. Savukārt šādu darījumu apgrozījums ar citiem finanšu starpniekiem - nerezidentiem palielinājās par 77,5% līdz 52,6 miljardiem eiro.

Būtiski samazinājās valūtas darījumu apgrozījums arī ar rezidentu nefinanšu sabiedrībām, valdību un mājsaimniecībām. Piemēram, darījumu apgrozījums ar mājsaimniecībām saruka par 70,8%. Tas ļauj aptuveni novērtēt to naudas masu, kuru mājsaimniecības katru gadu konvertēja no latiem ārvalstu valūtā, īpaši eiro, teikts Latvijas Bankas pārskatā. Valūtas darījumu apgrozījums ar rezidentu nefinanšu sabiedrībām un valdību samazinājās gandrīz tikpat - par 67,9%. Vismazāk kopējā valūtas darījumu apgrozījumā pēc eiro ieviešanas saruka darījumi ar rezidentu MFI un darījumi ar nerezidentu nebankām.

Pēc eiro ieviešanas galvenais valūtu pāris, kas 2014.gadā tirgots Latvijas kredītiestādēs bezskaidrā naudā, bija eiro pret ASV dolāriem - šo darījumu īpatsvars kopējā apgrozījumā bija aptuveni 54%. Otrais nozīmīgākais valūtu pāris bija Lielbritānijas sterliņu mārciņa pret ASV dolāru - 14,6%. Visu pārējo valūtu maiņas darījumu apgrozījums pret eiro nepārsniedza 6% no kopējā valūtas darījumu apgrozījuma, savukārt kopumā pret visām pārējām ārvalstu valūtām biežāk nekā eiro tika tirgots ASV dolārs - darījumu ar pārējām valūtām, izņemot eiro, apgrozījuma īpatsvars bija 36,9% no kopējā valūtas darījumu gada apgrozījuma visās valūtās.

Arī skaidrā naudā veikto valūtas maiņas darījumu kredītiestādēs un valūtas maiņas punktos apgrozījums ievērojami samazinājās lielākoties eiro ieviešanas ietekmē un 2014.gadā veidoja vienu miljardu eiro, kas ir gandrīz par 60% mazāk nekā 2013.gadā. Saruka arī skaidrās naudas darījumu, kas veikti valūtas maiņas punktos, īpatsvars - 2014.gadā tādu bija 57,8%, bet 2013.gadā - 69,5%.

Pēc eiro ieviešanas Latvijas kredītiestādēs un valūtas maiņas punktos skaidrā naudā pret eiro pārsvarā tika mainīti ASV dolāri - to īpatsvars skaidrās naudas valūtas maiņas darījumos 2014.gadā svārstījās nedaudz virs 50%. Otrā skaidrā naudā pret eiro visbiežāk mainītā valūta 2014.gadā bija Lielbritānijas sterliņu mārciņa - tās īpatsvars bija 20%, savukārt Krievijas rubļa īpatsvars, lai arī nedaudz samazinājās 2014.gada nogalē, tomēr salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu un darījumiem skaidrā naudā pret latiem pat palielinājās - līdz 12,7%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti