Pērn apdrošinātāji OCTA atlīdzībās izmaksājuši vairāk nekā 56 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

2018. gadā apdrošināšanas sabiedrības un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) kopā atlīdzībās izmaksājušas 56,78 miljonus eiro, kas ir par gandrīz 10 miljoniem eiro vairāk nekā 2017. gadā, paziņojumā medijiem informēja LTAB.

Savukārt salīdzinot pēdējos piecus gadus (kopš 2014. gada), izmaksāto atlīdzību apmērs pieaudzis par vairāk nekā 20 miljoniem eiro.

Lielākā daļa atlīdzību izmaksāta par transportlīdzekļa bojājumiem, bojāeju un evakuācijas izdevumiem – 73,1%.

“OCTA sistēmas sākumposmā šī zaudējumu pozīcija sastādīja vairāk nekā 95% no visām izmaksātajām atlīdzībām, bet vairākos pēdējos gados tā vairs nepārsniedz 75%,” skaidro LTAB  vadītājs  Jānis Abāšins.

Pēdējos gados daudz lielāks atlīdzību īpatsvars tiek izmaksāts par personai nodarītajiem zaudējumiem (pērn – 14,4%), kā arī kompensācijās valstij un pašvaldībām (pērn 5,2%).

No šī gada 1. maija spēkā stājušies grozījumi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā jeb OCTA likumā. Atsevišķi grozījumu punkti palielina cietušo iespējas saņemt atlīdzības. Piemēram, cietušajai personai, kas negadījuma brīdī ir nepilngadīga vai mācās un kurai nav apgūta profesija, darba spēju zuduma gadījumā apdrošinātājs turpmāk segs mācību maksu un citus ar profesionālās izglītības apguvi saistītus izdevumus.

Tāpat ārstēšanās izdevumos turpmāk ietilps arī ceļa izdevumi par nogādāšanu mājās no ārstniecības iestādes, kurā negadījumā cietusī persona nogādāta vai vērsusies pati pēc negadījuma, un to, ka atlīdzināmi arī nesaņemtie ienākumi par darbnespējas laiku personai, kura kopj negadījumā cietušo bērnu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti