Pērn 4. ceturksnī IKP gada pieaugums - 1,6%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pagājušajā gada 4. ceturksnī, salīdzinot ar 2015. gada attiecīgo periodu, iekšzemes kopprodukts (IKP) pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem ir pieaudzis par 1,6%, bet pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātiem datiem – par 2,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes ātrais novērtējums. Kopumā 2016. gadā IKP pieauga par 1,6%, norāda Ekonomikas ministrija.

2016. gada 4. ceturksnī, salīdzinot ar 2016. gada 3. ceturksni, iekšzemes kopprodukta (IKP) apjoms pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem ir palielinājies par 0,8%.

4. ceturksnī IKP ietekmēja apjoma pieaugums rūpniecībā par 10 %, pakalpojumu nozarēs – par 1 %. Būvniecības nozarē kritums ir samazinājies un bija 13 %. Produktu nodokļi iekasēti par 5 % vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā.

Izvērsts ziņojums par precizēto IKP apjomu un izmaiņām 2016. gada 4. ceturksnī tiks publicēts 28. februārī.

Kopumā 2016. gadā pozitīvi izaugsmi ietekmēja privātā patēriņa pieaugums. 2016. gadā privātā patēriņa straujāku pieaugumu ietekmēja algu palielinājums, kā arī izteikti zemā inflācija, kas atsevišķos mēnešos pārgāja pat deflācijā, teikts Ekonomikas ministrijas paziņojumā medijiem.

Eksports 2016. gadā pēc Ekonomikas ministrijas novērtējuma palielinājās par 2,1%, straujāku tā izaugsmi kavēja ES lēnā izaugsme. Preču eksportu pozitīvi ietekmēja ievērojams transportlīdzekļu un lauksaimniecības un pārtikas preču eksporta pieaugums.

Galvenais izaugsmi bremzējošais faktors 2016. gadā bija krasa investīciju samazināšanās. To līmenis 2016. gadā bija gandrīz par 1/4 daļu zemāks nekā iepriekšējā gadā un investīciju kritums galvenokārt bija saistīts ar lēnajām ES struktūrfondu investīcijām.

Ekonomikas ministrija prognozē, ka 2017. gadā ekonomikas izaugsme Latvijā paātrināsies, un tā varētu sasniegt 3%.  

Jau ziņots, ka Latvijas Banka pērn decembrī ceturto reizi uz leju koriģējusi valsts ekonomikas 2016. gada izaugsmes prognozi - sagaidāms, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs vien par 1%.

Pērn 3. ceturksnī, salīdzinot ar 2015. gada attiecīgo periodu, IKP pieauga par 0,3%

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti