Pērn 35% Latvijas mājsaimniecību nebija uzkrājumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vairāk nekā trešdaļai jeb 35,2% Latvijas mājsaimniecību 2020. gadā nebija uzkrājumu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Gandrīz tikpat lielai daļai – 35,7% – mājsaimniecību uzkrājumi ļautu saglabāt esošo dzīves līmeni ne vairāk kā 3 mēnešus, bet 29,2% – 3 mēnešus vai ilgāk.

ĪSUMĀ:

  • Vairāk nekā pusei trūcīgāko mājsaimniecību nav nekādu uzkrājumu.
  • Uzkrājumu nav pusei mājsaimniecību, kas atrodas zem nabadzības riska sliekšņa.
  • Uzkrājumu esamību ietekmē arī mājsaimniecības sastāvs.

Mājsaimniecību uzkrājumi ir atkarīgi no ienākumiem. Trūcīgāko iedzīvotāju grupā vairāk nekā pusei jeb 52,7% mājsaimniecību nebija uzkrājumu, bet turīgākajā grupā mājsaimniecību uzkrājumu nebija tikai 17,7%.

Trīs mēnešus vai ilgāk esošo dzīves līmeni tikai no uzkrājumiem varētu saglabāt vien 15,5% trūcīgāko mājsaimniecību un 52,9% turīgāko mājsaimniecību.

Metodoloģiskie skaidrojumi

Kvintiļu grupa ir 20% no apsekoto mājsaimniecību skaita, kuras sagrupētas pieaugošā secībā pēc to rīcībā esošā ienākuma uz vienu mājsaimniecības locekli. Zemākā grupa ietver piekto daļu mājsaimniecību ar viszemākajiem ienākumiem, bet augstākā – piektdaļu mājsaimniecību ar visaugstākajiem ienākumiem.

Nabadzības riska slieksnis ir 60% no ekvivalento rīcībā esošo ienākumu mediānas. 2019. gadā nabadzības riska slieksnis vienas personas mājsaimniecībai bija 441 eiro mēnesī, divu pieaugušo un divu bērnu mājsaimniecībai – 927 eiro mēnesī.

Pusei (50,4 %) mājsaimniecību zem nabadzības riska sliekšņa nav izveidotu uzkrājumu, 34,9 % šo mājsaimniecību uzkrājumi pietiktu mazāk nekā 3 mēnešiem, 14,8 % – pietiktu vairāk nekā 3 mēnešiem. Mājsaimniecībām virs nabadzības riska sliekšņa uzkrājumu nav katrai trešajai (29,1%), 36 % ir uzkrājumi 3 mēnešiem un 34,9 % ir uzkrājumi vairāk nekā 3 mēnešiem.

Lielai daļai (43,9 %) vientuļo senioru vecumā no 65 gadiem uzkrājumu nav. Tomēr, neskatoties uz zemākiem ienākumiem, vairāk nekā pusei vientuļo senioru ir izveidoti uzkrājumi – 36,3 % to pietiktu mazāk nekā 3 mēnešiem, bet 19,8 % uzkrājumu pietiktu vairāk nekā 3 mēnešiem. Ģimenes ar bērniem ir piesardzīgākas, un vismazāk mājsaimniecību bez uzkrājumiem bija starp pāriem ar vienu bērnu (26,3 %) un pāriem ar diviem bērniem (27,2 %). 39,8% no pāriem ar vienu bērnu uzkrājumu pietiktu, lai saglabātu esošo dzīves līmeni mazāk par 3 mēnešiem, bet 33,8 % – vairāk par 3 mēnešiem.

Dati iegūti CSP 2020. gada apsekojumā, kurā aptaujāti vairāk nekā 6 tūkstoši mājsaimniecību un intervēti 11 tūkstoši respondentu vecumā no 16 gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti