Pensionāru federācija pieļauj kompromisus grozījumos likumā par valsts pensijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valdība otrdien vērtē grozījumus likumā par valsts pensijām, ar kuriem iecerēts pārskatīt pensiju indeksācijas kārtību, tostarp novēršot iespēju, ka ekonomiskās lejupslīdes gadījumā pensijas varētu tikt indeksētas ar negatīvu indeksu. Balsojums par šiem likuma grozījumiem ir vērtējams kā ļoti nozīmīgs, jo tā apstiprināšana būtiski skars nākamā gada budžetu. Pensionāri gan pauduši, ka varētu būt gatavi arī kompromisiem.

Grozījumi likumā "Par valsts pensijām" paredz turpmāk izslēgt iespēju pensiju aprēķināšanā piemērot negatīvus kapitāla indeksus, šādi novēršot iespējamas negatīvas sekas nākotnes pensionāriem, kā arī pārrēķināt krīzes laikā piešķirto pensiju apmērus saistībā ar negatīvajiem kapitāla indeksiem. Tomēr to apstiprināšana var izrādīties visai grūta, jo, kā norādījusi Finanšu ministrija, likuma ietekme uz budžetu ir tik liela, ka atbalstot grozījumus, neatliks nekādu iespēju palielināt finansējumu citām nozarēm.

Tiesa, labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) uzskata, ka pagaidām runāt par likuma ietekmi uz citām nozarēm vēl ir pāragri: „Vēl neviens nav apstiprinājis kaut kādus grozījumus, lai to varētu teikt, ka tas ir konsolidācijas iemels. Mums ir jāredz visās prognozēs, kas ir svaigākais, lai mēs vispār varētu par to lemt. Lielāka problēma ir pamatbudžetā – tas ir ar deficītu pret speciālo budžetu, kur veidojas  uzkrājums.”

Likuma grozījumu pieņemšanai ļoti uzmanīgi seko arī Latvijas Pensionāru federācija, kura atzinusi, ka gadījumā, ja grozījumi netiks pieņemti, varētu rīkot arī protestus. Federācijas vadītājs Andris Siliņš uzsver, ka pensionāri ir gatavi arī kompromisiem: „Tagad arī apspriests tāds variants - pagaidām gan nav oficiāla lēmuma -, ka otrs jautājums, kas saistīts ar zemo indeksu piemērošanu pensiju aprēķiniem un kas faktiski rezultātā var izvērsties kā pensiju pārrēķināšana vairāk nekā 100 tūkstošiem jauno pensionāru, un rezultātā nākamajos gados var dot tiešām ļoti lielus papildu izdevumus budžetam – tur varētu būt zināmi kompromisi, lēmumi. Bet, mūsu skatījumā, vispirms ir jāpieņem izmaiņas likumdošanā, kas neprasa nekādu naudu.”

Premjere Laimdota Straujuma („Vienotība”) iepriekš pavēstīja, ka vēlētos, lai Labklājības ministrija grozījumu piedāvājumu sadalītu vairākos posmos un virzītu uz priekšu to sadaļu, kas būtiski neskar nākamā gada budžetu, tomēr ministrija to nav izdarījusi.

Ziņots, ka grozījumi likumā "Par valsts pensijām" paredz turpmāk izslēgt iespēju pensiju aprēķināšanā piemērot negatīvus kapitāla indeksus, šādi novēršot iespējamas negatīvas sekas nākotnes pensionāriem, kā arī pārrēķināt krīzes laikā piešķirto pensiju apmērus saistībā ar negatīvajiem kapitāla indeksiem.

Latvijas Pensionāru federācija iepriekš paziņoja, ka tās valde nākamajā mēnesī lems par protesta akciju rīkošanu, ja valdība rīt neatbalstīs grozījumus likumā "Par valsts pensijām".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti