Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Intervija ar Eiroparlamenta deputātu Krišjāni Kariņu

Telefonintervija ar Andri Siliņu

Pensionāri varētu vākt parakstus LM sagatavoto grozījumu par pensijām atbalstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Pensionāru federācija varētu rīkot plašu parakstu vākšanu par atbalstu Labklājības ministrijas (LM) sagatavotajiem grozījumiem  likumā "Par valsts pensijām", kas paredz turpmāk izslēgt iespēju pensiju aprēķināšanā piemērot negatīvus kapitāla indeksus, šādi novēršot iespējamas negatīvas sekas nākotnes pensionāriem, intervijā LTV raidījumā „Rīta Panorāma” sacīja organizācijas vadītājs Andris Siliņš.

Pirmdien notiks Latvijas Pensionāru federācijas desmitais kongress, kurā vairāk nekā simt pensionāru organizācijas varētu pieņemt lēmumu par plašu protestu rīkošanu, ko jau iepriekš solīja  Pensionāru federācija.

Savukārt LTV Siliņš norādīja, ka šoreiz ne tik daudz tiek domāts par protestiem, bet gan atbalstu LM grozījumiem. Pensionāru federācija varētu organizēt plašu parakstu vākšanu atbalstā šiem grozījumiem, kā arī to iesniegšanu. Viņš gan Latvijas Radio 1 programmā "Pēcpusdiena" uzsvēra, ka iespējamās masveida akcijas ir gaidāmas rudenī, kad Saeima būs atsākusi darbu pēc brīvdienām.

Siliņš arī norādīja, ka palielinās to pensionāru skaits, kas dzīvo uz nabadzības sliekšņa, īpaši slikta situācija ir vientuļajiem pensionāriem.

„Es neizslēdzu, ka kongresā tiks pieņemta rezolūcija par pensijām un tur jau šis jautājums būs skatīts. Tāpat es neizslēdzu iespēju, ka jau šodien tiks pieņemts atsevišķs lēmums par akciju, kaut gan ir arī iespējams, ka kongress šādu jautājumu var uzticēt valdei,” Latvijas Radio sacīja Latvijas Pensionāru federācijas vadītājs Andrejs Siliņš, kuru pirmdien pārvēlēja Pensionāru federācijas vadītāja amatā.

„Es domāju, ka galvenais ir panākt pensionāriem vēlamo rezultātu (..) Dabīgi, ka mūsu uzdevums ir vēlreiz pievērst sabiedrības uzmanību uz to, ka pensionāru dzīves līmeņa uzlabošana ir absolūti neatliekams jautājums. Tas diemžēl turpina pasliktināties un ne velti tiek lēsts, ka 70% pensionāru dzīvo zem iztikas līmeņa,” teica Siliņš.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Labklājības ministrijas sagatavojusi grozījumus likumā "Par valsts pensijām", paredzot izslēgt iespēju pensiju aprēķināšanā piemērot negatīvus kapitāla indeksus, šādi novēršot iespējamas negatīvas sekas nākotnes pensionāriem.

Kā skaidro LM, pensijas apmēru ietekmē no konkrētas personas atkarīgi apstākļi, proti, veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas, darba stāžs un pensionēšanās vecums, kā arī no iedzīvotāja neatkarīgs rādītājs - iepriekšējā gada kapitāla indekss, kas katru gadu mainās un pensijas aprēķināšanā tiek piemērots tikai vienu reizi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti