Dienas notikumu apskats

Starptautiskā koalīcija pastiprina uzbrukumus «Daīš»

Dienas notikumu apskats

Vairāk nekā 40 patvēruma meklētāji noslīkuši cenšoties sasniegt Grieķiju

Pensiju fondi pērn spējuši strādāt ienesīgi

Pensiju fondi pērn spējuši strādāt ienesīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Svārstības pasaules finanšu tirgos un ārkārtīgi zemās noguldījumu procentu likmes atstājušas iespaidu arī uz 2. un 3. pensiju līmeņa peļņu. Atbilstoši Latvijas Komercbanku asociācijas datiem, pensiju fondu pārvaldītājiem gan izdevies nodrošināt to, ka pensiju plāni strādājuši ar peļņu, tomēr, salīdzinājumā ar 2014. gadu, tā pērn ir sarukusi.

Kopumā 2. pensiju līmeņa shēmas aktīvi aizvadītajā gadā pieauguši par 327 miljoniem eiro. Pieaugumu sekmējis valsts fondēto pensiju shēmā iemaksājamo likmju pieaugums – kopš pērnā gada maija šī likme ir palielināta līdz 5%.

„Amerikāņu kalniņi,”  tā, prezentējot pārskatu par Latvijā strādājošo pensiju fondu darbības rezultātiem 2015. gadā un aizvadītā gada norises pasaules finanšu tirgos, saka Komercbanku asociācijas eksperti.

"Otrā līmeņa pensiju plānā pērnajā gadā visā nozarē vidējais rādītājs bija nedaudz zem 2% - 1,93%. Garākos termiņos atdeves rādītāji ir pat augstāki - virs 3% gadā: gan triju, gan piecu, gan desmit gadu periodos," norāda Latvijas Komercbanku asociācijas eksperts Jānis Rozenfelds. "Tiesa pērnā gada rezultāts slēpj sevī ļoti lielas svārstības," uzsver finansists.

2. un 3. pensiju līmeņa pārvaldītāji gan lepojas, ka par spīti vēl nepieredzēti zemajām noguldījumu procentu likmēm un asajām svārstībām akciju tirgos tiem izdevies pavairot sev pārvaldīšanā nodoto pensiju kapitālu. Valsts fondēto pensiju jeb 2. pensiju līmeņa shēmas dalībnieku tīrā peļņa, atbilstoši asociācijas aprēķiniem, sasniegusi 37 miljonus eiro.

Visu 2. pensiju līmeņa plānu vidējā viena gada peļņa pērn sasniegusi 1,93 %. Tas gan ir ievērojami mazāk nekā 2014. gadā, kad visu plānu vidējā viena gada peļņa sasniedza pat vairāk nekā 5%.

Līdzīga tendence vērojama arī privāto pensiju fondu darbības rezultātos. 3. pensiju līmeņa dalībnieku skaits gan sasniedz vien aptuveni piekto daļu no valsts fondēto pensiju līmeņa dalībnieku skaita, taču privāto pensiju fondu klienti pērn bijuši ļoti čakli iemaksu veicēji un 2015. gadā fondos iemaksājuši par 57, 6 miljoniem eiro jeb 31% vairāk nekā aizpērn.

Privāto pensiju fondu eksperte Jolanta Jērante atzīmē, ka vairums 3. pensiju līmeņa dalībnieku ir individuālie dalībnieki, tas ir, cilvēki, kas paši veido uzkrājumus savām vecumdienām.

Kopš pērnā gada ir ieviesta jauna valsts fondēto pensiju pārvaldītāju komisijas maksas noteikšanas kārtība, un salīdzinājumā ar 2014. gadu komisijas maksa ir nedaudz samazināta. 

Kopumā gan otrajā, gan trešajā līmenī ienākumi ir pozitīvi. Taču, ja otrajā kārtā visi maksātāji ir nonākuši obligātā kārtā, tad trešajā līmenī tā ir izvēle. Tur dalībnieku skaits ir ap 250 000, kas ir 20% no otrā līmeņa dalībnieku skaita.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti