Dienas ziņas

Zemgalē divdesmit pedagogu vakances

Dienas ziņas

Divmastu burinieks Rāznas ezerā

Pelēkie zirņi – izdevīgs kultūraugs Latvijas laukiem

Pelēkie zirņi – nenovērtēta peļnas iespēja Latvijas zemniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pelēkie zirņi kā veselīgs produkts pie mums tiek pārāk maz reklamēti, un nereti tos atceramies tikai reizi gadā, ap Ziemassvētku laiku, lai gan vajadzētu daudz biežāk. Tā vērtē Ērģemes pagasta saimniecībā "Lejasciņi", kur pelēkos zirņus audzē jau daudzus gadus. Šis gads sola labu šo pākšaugu ražu, un zemnieki arī spriež, ka Latvijā pelēkos zirņus varētu audzēt daudz lielākos apjomos.

Šobrīd zirņu lauki vēl ziedos, taču pamazām sāk veidoties arī pākstis un zemnieki spriež, ka šim kultūraugam gads būs labvēlīgs. Zirņus ir svarīgi iesēt pēc iespējas agrāk. Šoreiz laika apstākļi to atļāva un, lai arī ik pavasari zirņu laukus paposta meža zosis, raža solās būt laba.

"Sākumā izskatījās, ka nekas nebūs saistībā ar to aukstumu, bet, kad uznāca siltās dienas, četru piecu dienu laikā tas lauks krasi mainījās un bija redzams, ka darba augļi būs," saka zemnieku saimniecības "Lejasciņi" saimnieks Kristaps Sula.

Viņš ir ''Lejasciņu'' jaunais saimnieks - tikai pavasarī pārņēmis saimniekošanu no vectēva. Zemnieks stāsta, ka lauksaimniecība bijusi sirdslieta jau no mazām dienām. Nākamgad jāpabeidz studijas Lauksaimniecības universitātē un interesanti, ka savā baukalaura darbā viņš pēta tieši pelēko zirņu audzēšanas izdevīgumu.

"Par kviešiem un miežiem ir ļoti daudz dažāda informācija, bet tieši konkrēti par zirņu audzēšanu un izdevīgumu nav tik daudz sastopama, tāpēc es gribēju konkrēti priekš sevis saprast, cik ir izdevīgi vai nav," stāsta lauksaimnieks.

Zirņu ražu saimniecība realizē gan vairumā, gan kā mājražotāji pārdod tirdziņos. Tā kā zirņus sēj kopā ar kviešiem, kas kalpo kā balstaugs, pēc kaltēšanas jāveic pamatīgs tīrīšanas darbs, ar rokām jāapgroza katrs zirnītis. Diemžēl šo pašu kviešu dēļ zirņu lauki netiek ieskaitīti zaļināšanas platībās, lai gan ir laba kultūra zemes ielabošanai.

"Kādi 0,25 vai 0,3 zaļināšanā loģiski būtu ieskaitīt. Var taču pārliecināties, cik ir zirņi un cik ir kvieši. Kālab gan nē, viņš tādu pašu slāpekli uzkrāj kā pupa augsnē," stāsta "Lejasciņu" saimnieka vectēvs Vilis Jansons.

"Lejasciņos" pelēkie zirņi galdā tiek celti bieži, gadu gaitā apgūtas dažādas to pagatavošanas receptes. Vilis  Jansons zirņus sauc par organisma skursteņslauķi un vērtē, ka mūsu uztura speciālistiem un dietologiem vajadzētu vairāk popularizēt šī pašu mājās audzētā produkta veselīgumu.

"Skatoties uz to, kādu pārtiku mēs ēdam vairums cilvēku, tad būtībā reizi mēnesī vismaz vajadzētu ēst zirņus, jo būtībā zirnis iztīra visu zarnu sistēmu," stāsta Vilis Jansons.

Audzētāji spriež, ka kombaini zirņu laukos vākt ražu šogad varēs jau augusta sākumā.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti