Pelēkā neizslēdz iespēju kļūt par VID vadītāju; Rumba un Ņikitins nepretendēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pašreizējā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā neizslēdz iespēju pieteikties konkursā uz VID vadītāja amatu.

Amata pretendenti iepriekšējā konkursā Andris Ņikitins un Kaspars Rumba šoreiz uz VID vadītāja posteni nepretendēs. Rumba savu izvēli skaidro ar sarežģīto nodokļu reformu, taču Ņikitins iemeslus nekomentē.

VID vadītājs
00:00 / 01:21
Lejuplādēt
2016.gadā konkursā uz VID ģenerāldirektora amatu pēdējā kārtā iekļuva trīs kandidāti – Kaspars Rumba no auditorfirmas „Deloitte”, Latvijas Bankas finanšu stabilitātes pārvaldes vadītāja vietnieks Andris Ņikitins un Ilze Cīrule, kura konkursu uzvarēja. Pēc aptuveni pusotra gada amatā - naktī uz 10. martu, Cīrule negaidīti nomira.

Šīs nedēļas sākumā Valsts kanceleja izsludināja jaunu konkursu uz VID vadītāja amatu. Iepriekšējā konkursa finālisti Rumba un Ņikitins tajā neplāno piedalīties, noskaidroja Latvijas Radio. Kā norāda Rumba, viens no galvenajiem iemesliem viņa lēmumam otro reizi uz amatu nepretendēt ir nodokļu reformas sarežģītība.

"Toreiz, kad es startēju, man bija sajūta, ka Latvijā ir nobriedusi kritiskā masa pozitīvām izmaiņām, bet man personīgi šķiet, ka [nodokļu] reforma tādā formā, kā mēs viņu redzējām, viņa padara daudzas lietas vēl sarežģītākas, un man liekas, ka šis ir ačgārns mehānisms, ko es neredzu motivāciju risināt kā VID ģenerāldirektors," stāsta Rumba.

Viņš uzskata, ka nodokļu reforma VID darba apjomu palielinājusi. Kā piemēru viņš min izmaiņas Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā.

"Uzstādījums ir samazināt VID darbinieku skaitu, bet, ja jūs paskatīsities, piemēram, kaut vai uz to pašu Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likuma, paņemiet kaut vai tikai 15. pantu. Ja kādreiz, tad, kad es startēju uz VID ģenerāldirektora amatu, tur bija 400 vārdu, tagad tur ir 800 vārdu. Man liekas, ka tas ir tiešā pretrunā ar uzstādījumu samazināt cilvēku skaitu, kas apkalpo šo sistēmu," viņš skaidro.

Tikmēr Andris Ņikitins ar Latvijas Bankas preses sekretāra starpniecību Latvijas Radio apstiprināja, ka konkursā nepiedalīsies, tomēr no plašākiem komentāriem Ņikitins atteicās.

Savukārt pašreizējā VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā neizslēdz iespēju konkursā pieteikties: "Man ir laiks domāt līdz 2. maijam. Nesaku ne "jā", ne "nē"."

Prasības pretendentiem uz VID ģenerāldirektora amatu kopš iepriekšējā konkursa nav mainījušās. Galvenās starp tām ir nevainojama reputācija, maģistra grāds, vismaz trīs gadu pieredze vadošā amatā ar vismaz 40 padotajiem, kā arī atbilstība nosacījumiem pielaides saņemšanai darbam ar valsts noslēpumu.

VID ģenerāldirektora alga ir aptuveni 4000 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Pretendentus vērtēs speciāli izveidota komisija, taču galavārds jaunā VID vadītāja izvēlē būs jāsaka valdībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti