Pekinā sākas ES un Ķīnas samits

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Eiropas Savienība (ES) aicina ASV, Ķīnu un Krieviju sadarboties, lai mazinātu spriedzi globālajā tirdzniecībā un neļautu tai pāraugt "karstajā konfliktā". Tā paziņojis Eiropadomes prezidents Donalds Tusks, ierodoties vizītē Pekinā.

Eiropas Savienības un Ķīnas augstākās amatpersonas pirmdien, 16.jūlijā, tiekas Pekinā, lai parakstītu līgumu par savstarpējām investīcijām. Samitā piedalās Tusks, Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers un Ķīnas premjerministrs Li Kecjans.

Galvenā uzmanība sarunās tiks pievērsta tirdzniecībai, ieskaitot jautājumu par Pasaules Tirdzniecības organizācijas reformēšanu, kā arī līgumam par atsevišķu lauksaimniecības ražojumu ģeogrāfisko marķēšanu.

Pekina un Brisele cer, ka pēc samita nāks klajā arī ar kopīgu komunikē, lai gan domstarpības par situāciju Dienvidķīnas jūrā un citos jautājumos kopš 2015. gada liegušas publicēt šādas kopīgas deklarācijas.

Sagaidāms, ka Brisele paudīs savu neapmierinātību ar ierobežoto piekļuvi Ķīnas tirgum un ar Pekinas prasībām Ķīnā strādājošajiem Eiropas uzņēmumiem atklāt to izmantotās tehnoloģijas.

Ķīna ir Eiropas Savienības otrs lielākais tirdzniecības partneris. Bloka eksports uz Ķīnu pērn sasniedza 198 miljardus eiro, bet Ķīnas preču imports - 374 miljardus.

KONTEKSTS:

ASV un Ķīna izvērsušas "tirdzniecības karu", ieviešot papildu muitas nodevas importētajām precēm.

Pekinas amatpersonas arvien aktīvāk cenšas iegūt Eiropas Savienības atbalstu tirdzniecības alianses veidošanā pret Vašingtonu. Savukārt ASV prezidents Donalds Tramps ir noraidījis iespēju ciešāk sadarboties ar Eiropu ar mērķi pretoties Ķīnas ietekmei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti