Pēc vērienīgajām kratīšanām ar «ABLV» saistītās adresēs aizturēto nav

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc sestdien notikušajām kratīšanām izmeklēšanā par vairāku simtu miljonu eiro iespējamo atmazgāšanu "ABLV Bank" ar likvidējamo "ABLV" banku saistītās adresēs visas aizturētās personas ir atbrīvotas. Likvidējamās bankas advokāts uzskata, ka kratīšanas nebija nepieciešamas, jo sadarbība ar tiesībsargājošajām institūcijām notiek visu laiku. 

Pēc vērienīgajām kratīšanām ar «ABLV» saistītās adresēs aizturēto nav
00:00 / 02:35
Lejuplādēt
Sestdien iepriekš sākta kriminālprocesa ietvaros notika 45 kratīšanas vairākās ar likvidējamo "ABLV" banku saistītās adresēs. Izņemti dažādi dokumenti un citas iespējamās liecības, kas varētu noderēt izmeklēšanā. Policija nedēļas nogalē turpināja procesuālās darbības un šobrīd vairāk komentāru par izmeklēšanu nesniegs.

Likvidējamās "ABLV  bankas advokāts Jānis Rozenbergs pauda, ka, viņaprāt, bez šīm kratīšanām varēja arī iztikt.

"Nebija īsti saprotams, kādēļ šī kratīšana "ABLV" bija nepieciešama, jo likvidējamā banka un tās likvidatori ikdienā sadarbojas ar tiesībsargājošajām iestādēm, nemitīgi saņem dažādus pieprasījumus, sniedz prasīto informāciju. Tādēļ, manuprāt, šī kratīšana bija lieka, visas tās pašas ziņas vai dokumentus tiesībsargājošās iestādes varēja vienkārši saņemt arī kādu pieprasījumu rezultātā, kā tas gan šajā, gan citos kriminālprocesos notiek ikdienā," sacīja Rozenbergs.

Valsts policija svētdien vēstīja, ka pēc procesuālo darbību pabeigšanas visas aizturētās personas ir atbrīvotas. Tām noteikts statuss, kas paredz aizstāvību, bet nekāds drošības līdzeklis nav piemērots. To apliecināja arī Rozenbergs.

"Cik es zinu, tad personas par aizdomās turētajām nav atzītas, vismaz no tās informācijas, kas zināma man. Līdz ar to nav zināms par kādiem drošības līdzekļiem," sacīja Rozenbergs.

Otrdienas rītā ir sasaukta Saeimas Finanšu sektora uzraudzības apakškomisijas sēde, taču tajā par kratīšanām "ABLV" nav plānots diskutēt. Apakškomisija uzklausīs Finanšu nozares asociācijas direktori Sanitu Bajāri, pastāstīja apakškomisijas vadītājs Gatis Eglītis no JKP.

„Ir iespējams, ka kāds deputāts par to pajautās, lai gan Finanšu nozares asociācija nav tieši atbildīga par tām aktivitātēm, kas bija nedēļas nogalē," norādīja Eglītis.

Sabiedrības par atklātību „Delna” vadītāja Liene Gātere sestdienas vakarā Latvijas Radio komentēja, ka ar “ABLV Bank” saistītās kratīšanas, viņasprāt, ir iepriecinošs signāls, jo notiek attīstība saistībā ar aizdomu izmeklēšanu par naudas atmazgāšanu caur "ABLV Bank". Lielu lomu šajā procesā varētu būt spēlējusi 25 valstu darba grupa, lai analizētu "ABLV Bank" dalību iespējamās naudas atmazgāšanas shēmās. Finanšu izlūkošanas dienestā komentāru Latvijas Radio solīja vēlāk.

KONTEKSTS:

"ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018. gada 26. februārī pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju pēc reputācijas problēmām, ko komercbanka piedzīvoja pēc tam, kad ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās

"ABLV Bank" 2018. gada marta sākumā Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) iesniedza pašlikvidācijas plānu. Iesnieguma projektu sagatavoja bankas akcionāru sapulces ievēlētie likvidatori. Plānu FKTK akceptēja 2018. gada 12. jūnijā.

Tiesībsargājošās iestādes veica kratīšanas un procesuālās darbības “ABLV” bankas lietā par vismaz 50 miljonu eiro “atmazgāšanu” arī šī gada janvārī.

Par iespējamu naudas atmazgāšanu "ABLV Bank" Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē (ENAP) sākti kopumā 50 kriminālprocesi. Vienu no kriminālprocesiem savā lietvedībā pārņēma Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūra, kuras darbinieki sestdien piedalījās kratīšanās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti