Pēc uzaicināšanas eirozonā «Fitch Ratings» paaugstina Latvijas kredītredītreitingu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Reaģējot uz uzaicinājumu Latvijai pievienoties eirozonai, otrdien viena no lielākajām starptautiskajām reitingu aģentūrām "Fitch Ratings" nolēma paaugstināt Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi, nosakot stabilu reitinga nākotnes prognozi, informēja Finanšu ministrijā.

Latvijas novērtējums ilgtermiņa un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā ir paaugstināts no „BBB” uz „BBB+” ar stabilu reitinga prognozi nākotnē.

"Fitch Ratings" savu lēmumu pamato ar ECOFIN otrdienas galīgo lēmumu uzaicināt Latviju pievienoties eirozonai no 2014. gada 1. janvāra. Aģentūra uzskata, ka eiro ieviešana ir pozitīvs solis Latvijas mazajai un atvērtajai ekonomikai, kas jau tagad ir stipri „eiroizēta”.

Tāpat "Fitch Ratings" norāda, ka Latvijas ekonomika ir cieši integrēta Eiropas Savienības ekonomikā - gan tirdzniecības un investīciju jomā, gan ņemot vērā, ka būtisku daļu finanšu sektora veido Ziemeļvalstu bankas. Latvijas ekonomika ir parādījusi Māstrihtas kritēriju izpildei nepieciešamo elastību, un Latvijas pievienošanās eirozonai vēl vairāk veicināšot uzticēšanos tās īstenotajai ekonomikas politikai. Pievienošanās eirozonai samazināšot arī atvērtos kredītriskus, kas saistīti ar ārvalstu valūtu darījumiem banku sektorā, kā arī samazinās augsto neto valsts ārējā parāda līmeni.

Aģentūra "Fitch Ratings" uzsver, ka pievienošanās eirozonai uzlabos fiskālo un ārējo finansēšanas elastību, izmantojot eiro kursa rezerves valūtas statusu. Tāpat tas nodrošinās Latvijas Bankai piekļuvi Eiropas Centrālās bankas likviditātes instrumentiem.

"Fitch Ratings" noteikusi stabilu kredītreitinga nākotnes novērtējumu, jo iespējamie ar ekonomikas attīstību saistītie riski ir sabalansēti. Ja Latvijas ekonomika turpinās uzrādīt spēcīgu, sabalansētu izaugsmi un būtisku ārējā parāda samazinājumu, varētu sekot turpmāka Latvijas kredītreitinga paaugstināšana.

Jau ziņots, ka ES Ekonomisko un finanšu jautājumu (ECOFIN) padomes sanāksmē otrdien savienības finanšu ministri pieņēmuši galīgo lēmumu par Latvijas uzaicināšanu eirozonā.

Latvija no nākamā gada 1.janvāra kļūs par 18. eirozonas dalībvalsti.

Tādejādi Latvijas līdzšinējā valūta - lats - no nākamā gada tiks nomainīta pret Eiropas Savienības (ES) vienoto valūtu - eiro. Latu maiņas kurss pret eiro netiks mainīts un paliks līdzšinējais Latvijas Bankas oficiālais kurss - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 70,3 santīmi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti