Dienas ziņas

LG zaudē strīdā par piekļuves došanu infrastruktūrai

Dienas ziņas

Mācību gads pedagogiem sāksies ar neziņu

"Dogo" ražotāji iesūdz tiesā veterinārārstus

Pēc suņu slimības skandāla «Dogo» ražotāja tirgus daļa sarukusi uz pusi – līdz 20%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Uzņēmums "Tukuma straume", kura ražotā suņu barība “Dogo” tika saistīta ar suņu barības vada paplašināšanos, bet pētījumā pierādījumi tam netika atrasti, pēc šīs skandāla Latvijā esot zaudējis pusi tirgus daļas.

“Dogo” varētu būt vainojama pie bīstamas un smagas suņu barības vada saslimšanas - tā izskanēja pirms gada. Toreiz trauksmi cēla Latvijas Veterinārārstu biedrība. Pierādījumi gan tam netika atrasti.

Tikmēr Zemkopības ministrijā norāda – dzīvnieku barības ražošana ir stingri regulēta. Lai arī šobrīd jauni pētījumi par “Dogo” ietekmi uz suņu veselību netiek veikti, tās ražotāju aizvien pastiprināti pārbauda Pārtikas un veterinārais dienests. Neatbilstības nav konstatētas.

Pēc nesenās ažiotāžas uzņēmumā “Tukuma straume” zīmola DOGO suņu barības ražošana nav pārtraukta un tā tiek veiksmīgi eksportēta ārvalstu tirgos. Tiesa, cita situācija ir Latvijā: iepriekš tā tirgus daļa bija vairāk nekā 40%, bet tagad tā sarukusi līdz 20%.

Uzņēmuma vadītājs Aivars Podnieks uzsver - neraugoties uz pārbaužu rezultātiem, veterinārārsti aizvien izplata nomelnojošu informāciju. Viņaprāt, šādi Latvijā ārvalstu barības ražotāji veic cīņu par tirgus daļu pārdali.

“Šeit ir konkrēta ražotne, kurai ir reģistrācijas numurs. Atbilstoši visām prasībām ir veiktas n-tās analīzes. Kad mēs vetārstiem lūdzām informāciju, mums pateica, ka nekādu informāciju nesniegs. Tad jautājums ir par to, kāda ir reālā situācija ar izejas datiem, jo izejas dati ir pieejami pāris cilvēkiem, bet citiem tiek slēpti,” saka Podnieks.

Jau ziņots, ka par šiem faktiem uzņēmums jau vērsies tiesībsargājošās iestādes, prasot no veterinārārstiem piedzīt 458 411 eiro.

Veterinārārsti par “Tukuma straumes” prasību tiesā ir neizpratnē.

“Veterinārārsti ir godprātīgi un atbildīgi darījuši darbu. Attiecībā par “Tukuma straumes” paziņojumu par tiesvedību mēs uzskatām, ka tas ir bezprecedenta absurds. Tad, kad mēs esam veikuši savu profesionālo darbību, brīdinājuši dzīvnieku īpašniekus, lai glābtu viņu dzīvniekus, par visu šo rīcību tagad ir tiesa,” komentē Latvijas Veterinārārstu biedrības valdes priekšsēdētāja Māra Viduža.

Šobrīd ekspertīzi par “Dogo” sausās barības ietekmi uz suņu veselību uzsākuši paši veterinārārsti. Šīs ekspertīzes rezultāti tiek solīti jau septembrī. 

Iepriekš vēstīts, ka pēc pēkšņa suņu barības vada slimības uzliesmojuma veterinārārstu grupa aptaujāja saslimušo suņu saimniekus. Atklāja, ka 94% no tiem ir savus suņus ēdinājuši ar „Tukuma straumes” ražoto barību “Dogo”. Tomēr Pārtikas un veterinārais dienests šajā barībā neko normām neatbilstošu neatklāja.

"Tukuma straume" piedāvāja ziedot pētījumam nepieciešamos 32 000 eiro, tomēr Latvijas Veterinārārstu biedrība piedāvājumu noraidīja, lēmumu pamatojot ar vēlmi saglabāt objektivitāti. Tāpēc Veterinārārstu biedrība nolēma pati meklēt slimības cēloņus. Neatkarīgam pētījumam saziedoti visi nepieciešamie aptuveni 31 000 eiro, un pētījums ir uzsākts. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti