Dienas notikumu apskats

Meja: pēc izstāšanās no Eiropas Savienības Londona izbeigs brīvo pārvietošanos

Dienas notikumu apskats

Meja: Otrs "Brexit" referendums būtu politiķu balsojums pret iedzīvotāju gribu

Kopš ieviesta samazināta PVN likme augļiem un dārzeņiem, par 4% vairāk nodokļa maksātāju

Pēc PVN samazināšanas augļiem un dārzeņiem nodokļu maksātāju skaits audzis par 4%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Nepilna gada laikā, kopš ieviesta samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme augļiem un dārzeņiem, nodokļa maksātāju skaits nozarē pieaudzis par 4%. Tāpat nozares preču un pakalpojumu apgrozījums palielinājies par 9%.

Ieguvumus novērtē arī paši augļu un dārzeņu audzētāji, kam samazinātā PVN likme ļauj vairāk naudas ieguldīt apgrozāmos līdzekļos vai attīstībā.

Samazinātā 5% PVN likme svaigiem augļiem un dārzeņiem tika piemērota gada sākumā. Atskatoties uz pirmajiem deviņiem mēnešiem, Zemkopības ministrijas eksperte Biruta Ingiļāvičute norādīja, ka ietekme jau ir skaidri redzama.

Likumprojekta uzstādītie mērķi paredz, ka PVN maksātāju skaitam, kas ražo augļus un dārzeņus, 3 gados jāpalielinās par 10%. Šī nepilnā gada laikā tas pieaudzis par 4%.

“Otrs sasniedzamais rādītājs ir augkopības un dārzkopības nozares preču un pakalpojumu apgrozījuma palielinājums par 6%. Jau pašlaik šis rādītājs ir 9%,” stāstīja Biruta Ingiļāvičute.

“Tas nozīmē, ka darījumus šajā tirgū arvien vairāk slēdz tā dēvētajā “baltajā” pusē. Arī Valsts ieņēmumu dienests norādījis, ka, iespējams, tieši samazinātais PVN pamudinājis nozarē strādājošos vairāk savus darījumus īstenot jau atklāti,” pieļāva ministrijas pārstāve.

Kooperatīvās sabiedrības “Mūsmāju dārzeņi” vadītāja Edīte Strazdiņa papildināja, ka šajā gadā, kad daudziem audzētājiem bijušas problēmas ar ražām, ar samazināto PVN likmi patērētāji neizjūt krasu cenu pieaugumu veikalu plauktos dārzeņiem un augļiem.

Augļkopju asociācijas vadītāja, melleņu audzētāja Māra Rudzāte savukārt sacīja, ka  arī ogu audzētājiem bijušas ļoti zemas ražas Latvijā, tāpēc veikalos cenas vietējām krūmmellenēm arī ar pazemināto PVN likmi tomēr saglabājās augstākas nekā importam no Polijas.

Taču no samazinātā nodokļa ietaupītā nauda ražotājiem atliek apgrozāmiem līdzekļiem vai attīstībai, kas šogad lauksaimniecībā ir īpaši noderīgi.

Tāpat zemkopības ministrija norādīja, ka arī budžets šogad no samazinātās PVN likmes maksātājiem papildus pieaudzis par 13 miljoniem pirmajā pusgadā. Visi izvirzītie gala rezultāti samazinātā PVN ieviešanā dārzeņu un augļu sektorā jāsasniedz līdz 2020. gadam.

KONTEKSTS:

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas (ZM) aplēsēm, pēc PVN likmes pazemināšanas no 21% līdz 5% augļiem ogām un dārzeņiem cenas samazinātos par 3%-12%. ZM  galvenais mērķis, cenšoties panākt PVN likmes samazinājumu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem, bija celt šo jomu konkurētspēju.

ZM esot tikusies ar abām Latvijas pārtikas tirgotājus pārstāvošajām organizācijām, kas esot solījušas, ka cenas veikalu plauktos augļiem, ogām un dārzeņiem samazināsies atbilstoši PVN likmes samazinājumam.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti