Panorāma

"Rižskij Dvorik" pagaidām briesmas nedraud

Panorāma

Dainu skapis pārceļas uz Gaismas pili

"NP Foods" pārdots Norvēģijas kompānijai

Pēc pārdošanas «NP Food» cer uz piekļuvi norvēģu resursiem un jauniem tirgiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Par SIA „NP Foods” un tam piederošo šokolādes, konfekšu un konditorejas ražotāju – „Laima”, „Staburadze,” „Gutta” un citu – īpašnieci ir kļuvusi Norvēģijas kompānija „Orkla”. Tā Latvijas uzņēmums cer piekļūt grupas resursiem un arī jauniem tirgiem.

Līdz ar šo darījumu „Orkla” biznesa apjoms Baltijas reģionā dubultosies. Norvēģijas grupai līdz šim jau piederējis dārzeņu pārstrādes uzņēmums „Spilva” un „Ādažu čipsu” ražotājs „Latfood,” kā arī uzņēmumi Lietuvā un Igaunijā, piemēram, šokolādes ražotājs „Kalev”.

Par pilnīgi pabeigtu darījums būs uzskatāms brīdī, kad tiks saņemts apstiprinājums no konkurences uzraugiem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Saskaņā ar abpusēju vienošanos, darījuma summa netiek atklāta. Latvijas Konkurences padome otrdien Latvijas Televīzijai jau norādīja, ka darījumu izvērtēs un tas ilgs vairākus mēnešus.

„Orkla” arī sola, ka vadīt uzņēmumu turpinās līdzšinējā – vietējā komanda.

„NP Foods” valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis žurnālistiem pastāstīja, ka uzņēmumam ir svarīgi iegūt stratēģisko investoru, kas daudzus gadus strādājis nozarē, kam ir liela pieredze tehnoloģijās,  un kas izpētei velta vairāk resursu, nekā līdz šim spēja Latvijas uzņēmums. 

Gulbis pauda cerību, ka tagad uzņēmumam būs piekļuve jauniem resursiem grupas ietvaros un ar laiku arī norvēģi ēdīs torti „Cielaviņa”.

„NP Foods” valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis : Par cerībām pēc nonākšanas „Orkla” īpašumā
00:00 / 00:55
Lejuplādēt

Norvēģu investori sola Latvijā izvietotās „Laimas”, „Staburadzes” un „Guttas” ražotnes attīstīt vēl lielākas.

“NP Foods” kontrolētajās “Laimas”, “Staburadzes” un “Guttas” rūpnīcās strādā vairāk kā 1000 cilvēki, bet uzņēmuma vadība uzsver, ka līdz ar “NP Foods” pārdošanu Norvēģijas kompānijai “Orkla” viņiem par darba vietu nav jāsāk satraukties.

“Orkla Confectionery & Snacks” izpilddirektors Kristers Abergs uzsvēra, ka uzņēmumam „šobrīd nav šādu detalizētu plānu un arī vēsturiski mēs šādi neesam rīkojušies”.

„Mēs vienmēr attīstām iegādātos uzņēmumus, un lielākajā daļā gadījumu tas rada vairāk iespēju, nekā risku. Detalizētus plānus mēs izstrādāsim tad, kad konkurences uzraugi būs apstiprinājuši šo darījumu, bet mēs šajā tirgū esam uz palikšanu, un mūsu mērķis ir attīstīt šos zīmolus,” sacīja Abergs.

Kā piemērus šādam uzņēmuma darbības modelim viņš piesauca „Ādažu čipsu” ražotāju „Latfood” un dārzeņu pārstrādes uzņēmumu „Spilva”, kas Norvēģu koncernam pieder jau vairākus gadus.

2010. gadā „Orkla” iegādājās Igaunijas lielāko saldumu ražotāju „Kalev”. Uzņēmumam pieder arī šokolādes fabrikas Norvēģijā un Somijā, tomēr nekādu plānu par „Laimas” un citu līdzīga profila uzņēmumu apvienošanu neesot.

„Šodien pat ir labi, ka mums būs līdzīgas iespējas kā „Kalev” Igaunijā radās, jo mēs nevienu mirkli nejutām, ka kaut kādi produkti tiktu kaut kādā veidā optimizēti, sinerģēti vai kaut kas tamlīdzīgs tur notiek,” klāstīja Gulbis.

 „NP Foods” izveidojās 2008.gada nogalē, kad tika nolemts spēcināt AS „Laima” un AS „Gutta” Baltijā, mazinot savstarpēji pārklājošos ikdienas funkciju skaitu, vēsta uzņēmuma mājaslapa. SIA „NP Foods” ir koncentrētas abu uzņēmumu biznesa vadības un administratīvās funkcijas Latvijā un Baltijā.

"NP Foods" ražo tādus produktus kā "Gutta" sulas, Rīgas kvasa dzērienu, minerālūdeni "Everest", "Laima" šokolādi un šokolādes konfektes, kā arī citus produktus.

„Orkla” Baltijā jau ir pārstāvēta, jo jau šobrīd tam pieder „Spilva”, „Latfood”, kā arī Igaunijas kompānijas „Kalev” un „Poltsamaa Felix” un Lietuvas kompānija „Suslavičius - Felix”.

„Orkla” ir uzņēmums, kas darbojas ne tikai Ziemeļvalstīs un Baltijā, bet arī atsevišķās Centrāleiropā, kā arī Krievijā un Indijā. „Orkla” grupā strādā 17 000 cilvēku un tās apgrozījums ir 33 miljardi Norvēģijas kronu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti