Panorāma

Latvijas Nacionālais teātris iestudē Ibsena "Mežapīli"

Panorāma

Meklē sabiedrisko mediju pārvaldes modeli

Darbu pamet visa "Latvijas pasta" valde

Pēc «Latvijas pasta» vadības atkāpšanās ministrija ieceļ pagaidu valdi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pēc tam, kad "Latvijas pasts" valde pilnā sastāvā atkāpās no amata, Satiksmes ministrija (SM) kā uzņēmuma akcionārs lēma iecelt pagaidu valdi - "Latvijas pasta" Eksprespasta departamenta direktors Mārcis Vilcāns, reģionu ekonomists Kristaps Krūmiņš un SM valsts sekretāra vietniece Ilze Aleksandroviča.

"Tiek veidota pagaidu valde, lai nodrošinātu pārskatāmu darbības nepārtrauktību. Tiks sludināts konkurss uz jaunas valdes sastāvu, bet acīmredzot ātrāk būs padome un šis valdes konkurss būs jāpārņem padomei, lai izvērtētu un ievirzītu profesionālus cilvēkus, kas sajēdz, ko dara, un spētu šo kompāniju vadīt," teica satiksmes ministrs Uldis Augulis (Zaļo un zemnieku savienība).

Ministrijā informē, ka atklāts konkurss tiks izsludināts uz “Latvijas pasta” valdes priekšsēdētāja un trīs valdes locekļu amatiem.

Ministrijā līdzšinējās valdes locekļu lēmumu par atkāpšanos skaidro ar pēdējā pārbaudē konstatētajiem pārvaldības trūkumiem uzņēmumā. Pasta valde neesot ņēmusi vērā un ieviesusi Valsts kontroles ieteikumus, proti, nav sakārtota pasta norēķinu sistēma un izvērtēts nepieciešamo dienesta transportlīdzekļu skaits, kā arī nav pieņemti pamatoti lēmumi par automašīnu nomu.

Tāpat uzņēmuma valdes līdzšinējās darbības modelis un lēmumu pieņemšanas process esot radījis riskus uzņēmuma darbības nepārtrauktībai. Valdes pieņemtie lēmumi par iepirkumiem un to procesu bijuši necaurspīdīgi, bez noteiktas kontroles un uzraudzības sistēmas, norāda SM.

Uzņēmuma akcionārs arī pārmet, ka informācija par iepirkumiem netika publicēta pasta mājaslapā, bet pēdējās ziņas Iepirkumu uzraudzības birojā par “Latvijas pasta” veiktajiem iepirkumiem bija 2014.gadā.

Vienlaikus valde neesot nodrošinājusi līgumu izpildes termiņus, piemēram, transportpakalpojuma iegādi komerckravu pārvadājumiem īstenoja 11 mēnešus, bet elektroenerģijas piegādei iepirkumu organizēja astoņus mēnešus, rezultātā elektroenerģija tika apmaksāta, pirms noslēgts jauns līgums. Tāpat valdes rīcība un pieņemtie lēmumi liecinot par nesaimniecisku darbību, ir necaurspīdīgi un nepamatoti.

Valdes nolaidības un lēmumu savlaicīgas nepieņemšanas dēļ 2016.gada janvārī un februārī darbiniekiem algas mainīgā daļa tika izmaksāta novēloti. Algas mainīgā daļa tika izmaksāta apmēram mēnesi vēlāk, nekā to paredz koplīgums.

"Komisijai, kas pārbaudīja pasta darbību, radās pārliecība, ka neviens no procesiem nav organizēts labākajā veidā. Nav pārliecības, ka iepirkumu sistēma ir caurskatāma un skaidra, nav pārliecības, ka līgumu slēgšana nav bijusi, un tā tālāk," teica SM valsts sekretāra vietnieks Dins Merirands.

Lai gan līdzšinējās valdes pārkāpumi uzņēmumam nav radījuši tiešus zaudējumus, ministrija tās materiālus nodos vērtēšanai tiesībsargājošajās iestādēs.

Jau ziņots, ka "Latvijas pasta" valdes priekšsēdētājs Arnis Salnājs pēc vairāk nekā četru gadu darba  piektdien, 22. aprīlī, uzrakstījis atlūgumu. Pēc nepilnas stundas līdzīgi rīkojās arī pārējie uzņēmuma valdes locekļi - Ilze Bagatska, Arnis Gulbis un Egons Strazdiņš.

Plašsaziņas līdzekļos šonedēļ izskanēja ziņas, ka pastā atklāti pārkāpumi, kas Salnājam var likt zaudēt amatu. 2014.gadā uzņēmums par 7% kāpināja apgrozījumu, nopelnot 1,7 miljonus eiro, bet aizvadītā gada finanšu rādītāji vēl nav publiskoti. 

Salnājs pasta pamešanu komentēja negribīgi. "Ar akcionāru pārrunājām sasniegtos rezultātus, ir veiksmīgi projekti, finansiāli uzlabojumi un darba efektivizācija. Droši vien šis tad ir arī labākais brīdis izvēlēties jaunus apvāršņus," Latvijas Radio teica Salnājs.

Savukārt Latvijas Televīzijai Salnājs norādīja, ka lēmums par amata atstāšanu bijis personīgs, un vakardienas publiskie paziņojumi par pārbaudes rezultātiem to neesot ietekmējuši.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti