Pēc ilgstoša strīda Skultes ostas valdē iecelts zemkopības ministra padomnieks Grāvītis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc ilgstoša strīda starp Saulkrastu novada domi un Zemkopības ministriju (ZM) beidzot Skultes ostas valdē iecelts kādreizējais pašvaldības vadītājs, zemkopības ministra padomnieks Ervīns Grāvītis (Nacionālā apvienība).

Kā aģentūru LETA informēja Saulkrastu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību vadītāja Baiba Stjade, par Grāvīša iecelšanu Skultes ostas valdē nobalsoja 11 deputāti, bet trīs deputāti no balsojuma atturējās.

Grāvītis valdes locekļa amatu sāk pildīt trešdien, 8.aprīlī. Saulkrastu novada domes deputāti arī nolēma ar 7.aprīli atbrīvot no Skultes ostas valdes sastāva ZM pārstāvi Ričardu Derkaču. 

Savus pārstāvjus Skultes ostas valdē mainījusi arī Ekonomikas ministrija (EM) un Satiksmes ministrija (SM). Skultes ostas valdē no šodienas darbu sāk ekonomikas ministra ārštata padomnieku Salvis Petriks (KPV LV) un SM valsts sekretāre Ilonda Stepanova.

KONTEKSTS:

ZM pērn nolēma mainīt savu pārstāvi Skultes ostas pārvaldē, šim amatam virzot Saulkrastu novada domes deputātu, bijušo pašvaldības priekšsēdētāju Grāvīti.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs Normunds Līcis (Latvijas Reģionu apvienība), atbilstoši"Likuma par ostām" 26.pantam Skultes ostas pārvaldē 2019.gada sākumā darbojās desmit valdes locekļi, tajā skaitā trīs pašvaldības deputāti, trīs ostā funkcionējoši komersanti un četru ministriju pārstāvji, tajā skaitā, ZM zivsaimniecības departamenta direktora vietnieks Derkačs.

"Neskaidrojot iemeslus, 2019.gada 4.martā ZM informēja Saulkrastu novada domi par to, ka jomas profesionālis Derkačs tiek atcelts no valdes, bet viņa vietā tiek deleģēts Saulkrastu novada domes deputāts Grāvītis. Tādējādi, ZM piedāvāja mainīt likumā noteikto proporciju starp valdē esošajiem domes deputātiem un ostā funkcionējošajiem komersantiem," stāstīja Līcis.

Kaut gan likuma par ostām 26.pants satur imperatīvu tiesību normu, kas neparedz izvēles iespējas un rīcības brīvību tās piemērošanā, Saulkrastu novada dome pagājušā gada 27.marta kārtējā sēdē lēmumu par Grāvīša iecelšanu ostas valdē nepieņēma, jo par to nenobalsoja vairākums klātesošo deputātu.

ZM bija vērsusies Administratīvajā tiesā pret Saulkrastu novada domi par ministrijas pārstāvja Grāvīša neapstiprināšanu Skultes ostas valdē. 

Savukārt Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu nama tiesnesis atteicās pieņemt ZM pieteikumu atzīt par prettiesisku domes lēmumu.

Tiesā skaidroja, ka pieteikumu atteikts pieņemt, jo tas ir divu iestāžu savstarpējs strīds, kas risināms valsts pārvaldes iekšienē hierarhiskā kārtībā. Administratīvās tiesas ir paredzētas, lai aizsargātu privātpersonas tiesiskajās attiecībās ar iestādēm, nevis risinātu iestāžu strīdus, kurus tās nevar atrisināt pašas.

Pēc zemkopības ministra biroja vadītāja Jāņa Eglīta iepriekš teiktā, Saulkrastu novada domei ZM ieskatā nav tiesību ministrijas norīkoto pārstāvi ostas valdē noraidīt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti