Pēc ilgajām debatēm Saeima pieņem nākamā gada budžetu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Saeima ceturtdienas agrā rītā pēc daudzu stundu debatēm, kas bija sākušās trešdienas rītā, ārkārtas sēdē pieņēma nākamā gada valsts budžetu.

Budžeta pieņemšanu atbalstīja 55 deputāti no "Vienotības", Reformu partijas un Nacionālās apvienības. Savukārt pret to balsoja 38 deputāti no "Saskaņas centra" un Zaļo un Zemnieku savienības.

Konsolidētā budžeta ieņēmumi nākamgad prognozēti 7,004 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi - 7,143 miljardu eiro. Līdz ar to paredzētais budžeta deficīts ir 0,9% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Tāpat trešdien Saeima skatīja virkni izmaiņu vairākos nodokļu likumos. Kā ziņots, deputāti vienojās palielināja akcīzes nodokli autogāzei, kas aptuveni par pusotru santīmu litrā sadārdzinās šo degvielu. Savukārt Nekustamā īpašuma nodokļa likums turpmāk paredzēs komersantiem, kuru valdījumā ir neizīrēti dzīvokļi, maksāt par tiem paaugstinātu nodokļa likmi.

Mazajām hidroelektrostacijām turpmāk būs jāmaksā dabas resursu nodoklis par ūdens resursu lietošanu elektroenerģijas ražošanai - 0,8 eirocenti par 100 kubikmetriem. Tāpat šo nodokli piemēros otrās, trešās un ceturtās klases pirotehnikai, savukārt lielāks nodoklis būs jāmaksā par zemes dzīļu resursiem, sadzīves atkritumu apglabāšanu, baterijām, akumulatoriem un gaisa piesārņojumu.

Saeima arī nolēma no 2015.gada pakāpeniski palielināt mikrouzņēmumu nodokli. Mikrouzņēmumam, kura gada apgrozījums nepārsniedz 7000 eiro, likme arī turpmāk būs 9%. Ja apgrozījums būs lielāks, 2015.gadā likme būs 11%, gadu vēlāk – 13% un, sākot ar 2017.gadu, - 15%.

Parlamenta deputāti arī atbalstīja Ekonomikas ministrijā izdomāto subsidētās elektroenerģijas nodokli. Atkarībā no izmantotā energoresursu veida, nodokļu likmes ražotājam būs 15%, 10% un 5%.

Atbalstu neguva vides aizsardzības ministra Edmunda Sprūdža ideja ieviest Dabas resursu nodokli par neadresētajām reklāmām pastkastītēs. Arī pēc ministra uzstāšanās par šo Budžeta komisijā noraidīto ieceri nenobalsoja neviens deputāts.

Tikmēr opozīcija jau pieļauj iespēju lūgt Valsts prezidentam atsevišķus budžeta paketes likumus neizsludināt. Iepriekš izskanējuši arī draudi dažas normas, piemēram, lielāku akcīzi autogāzei, pārsūdzēt Satversmes tiesā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti