Pēc grūtībām Krievijas tirgū «Lauma Fabrics» stabilizē darbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Saistībā ar sarežģījumiem Krievijas tirgū, uzņēmumā „Lauma Fabrics” šogad plāno realizācijas kritumu par 20 -25%. Lai risinātu radušās grūtības, uzņēmumam nācies samazināt ne tikai darba dienu, bet arī darbinieku skaitu. Tagad izdevies situāciju stabilizēt - aprīlī uzņēmums sācis strādāt četras reizes nedēļā, bet maijā tā būs pilna darba nedēļa.  

„Uzņēmuma „Lauma Fabrics” atkarība no Krievijas un ar Krieviju saistītiem tirgiem ir ļoti liela, tie ir aptuveni 65%. Kad sākās Krievijas rubļa vērtības kritums, tad mēs izjutām pieprasījuma kritumu pēc mūsu produkcijas,” stāsta  valdes loceklis Edijs Egliņš.

Sarežģījumi sākās aptuveni pagājušā gada novembrī. Samazinājās pasūtījumi un klienti kavēja maksājumus. Kāda situācija izveidojās uzņēmumā un kādus lēmumus nācās pieņemt?

 „Decembra vidū jau bija pilnīgi skaidrs, ka sākušies ārkārtas apstākļi. No janvāra sākām strādāt trīs dienas nedēļā. Tā esam strādājuši trīs mēnešus. Aprīlī jau četras, bet maijā sāksim strādāt visas piecas darba dienas,” saka Egliņš.

Paralēli tam nācās samazināt arī strādājošo skaitu. No gada sākuma darbinieku skaits uzņēmumā samazināts par 15%, un tie ir aptuveni 80 cilvēki. Šobrīd uzņēmumā strādā 450 cilvēki.

„Tas bija ļoti individuāli. Skatījāmies, vai cilvēkam ir iespēja priekšlaicīgi pensionēties, vai tie jau ir cilvēki, kuri saņem pensijas. Protams, bija jāatbrīvo arī citi, ieskaitot cilvēkus vadībā,” saka Egliņš.

Pārvarēt grūtības, samazināt ražošanas izmaksas un pilnveidot sortimentu ļaus līdz šim ieguldītās investīcijas, uzskata uzņēmuma vadītājs. Divu gadu laikā attīstībā ir investēti 5, 5 miljoni eiro. Ar Eiropas Savienības fondu atbalstu izdevies pabeigt apdares ceha rekonstrukciju.

„Esam iegādājušies visas mašīnas, 14 jaunas krāsošanas iekārtas, jauna mazgāšanas līnija, ūdens mīkstināšanas iekārtas. Pašlaik tiek piegādāta un uzstādīta pilnībā automatizēta ķīmiskā stacija,” stāsta Egliņš.  

Jaunajā apdares cehā rosās Visvaldis Mežbrakšis. Viņš uzņēmumā nostrādājis jau 35 gadus. Ilggadējais darbinieks stāsta, ka pēc rekonstrukcijas uzņēmumā „Lauma Fabrics” uzlabojušies darba apstākļi.

„Ir kļuvis gaišāks, te bija tikai viens lodziņš, gaiss tīrāks un siltāks. Galvenais, ka gaiss tīrāks,” uzskata Mežbrakšis.Viņš stāsta, ka savā laikā piedzīvojis vismaz trīs nopietnas krīzes un visas pārvarētas, kāpēc gan nepārvarētu arī šo.

Pašlaik situācija Krievijā ir stabilizējusies, taču ne ievērojami uzlabojusies. Uzņēmuma vadītājs uzskata, ka nozare ir pārvarējusi pirmo šoku, kas saistīts ar situāciju Krievijā, taču krīze kā tāda vēl nav beigusies.

„Ir tendence, ka realizācija uz Rietumu tirgiem palielinās, bet tas notiek ļoti lēni,” pieļauj Egliņš.

Uzņēmums ar Rietumu tirgiem – Vācijā, Polijā, Anglijā, Francijā - strādā jau divdesmit gadu. Šī gada sākumā apgrozījums uzņēmumā „Lauma Fabrics” kritās uz pusi. Vidēji gadā šis kritums varētu sasniegt 20 - 25%.  Uzņēmums ražo elastīgos adījumus, mežģīnes, lentas, formētos kausiņos - tas ir pilns materiālu klāsts veļas ražošanai.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti