Pēcpusdiena

Gada Eiropas cilvēks Latvijā - mācītājs Juris Cālītis

Pēcpusdiena

Iedzīvotāji: Aizejošais gads valstij bijis tāds pats kā iepriekšējais

"Gan Bei" lietā kriminālvajāšanu lūdz sākt pret deviņām personām

Pēc «Gan Bei» krimināllietas uzņēmums sācis godprātīgāk maksāt nodokļus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pēc tā dēvētās “Gan Bei” krimināllietas, kurā atklāta krāpšanās ar nodokļiem gandrīz viena miljona eiro apmērā, tagad šajā uzņēmumā aizdomīgas darbības vairs nav manāmas, un arī pieaugusi tā samaksātā summa nodokļos. To intervijā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” pastāstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores vietnieks Kaspars Čerņeckis.

Čerņeckis pastāstīja, ka visās pārbaudēs, kas tagad veiktas šajā uzņēmumā, ar administratīvām metodēm nav konstatēti kādi pārkāpumi un, novērojot saimniecisko darbību, nav atklāts kas aizdomīgs. Turklāt nodokļos samaksātā summa no uzņēmuma puses ir ievērojami pieaugusi.

Uzņēmumā legalizētas algas, par ko liecina tas, ka oficiālais to apmēra palielināts uz pusi. Un uz pusi lielāks ir arī norādītais uzņēmuma apgrozījums.

200 000 eiro no valstij nodarītajiem zaudējumiem uzņēmums jau atmaksājis valsts budžetā.  Savu atbildību uzņēmumā atzīst. 

Kopumā pašlaik VID Finanšu policijā ir trīs apjomīgas lietas par nodokļu izkrāpšanu, kur runa ir par simtiem tūkstošiem eiro, kā arī ir vairākas mazāka apjoma un mazāk sarežģītas lietas.Tikmēr Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš sauc vairākus priekšnoteikumus, kas, iespējams, noveduši pie uzņēmuma krāpšanās. No vienas puses, tie ir augsti darbaspēka nodokļi, bet, no otras puses, pirktspēja Latvijā, kas ir viena no zemākajām Eiropas Savienībā. Šie faktori ietekmē to, ka iekšējā tirgū esošajiem uzņēmumiem ir sarežģīti strādāt rentabli.

Līdz ar to problēma rodas tai uzņēmumu daļai, kas strādā godīgi. Arī pētījumi parāda, ka ēnu ekonomika ir viena no būtiskākajām godprātīgi strādājošiem uzņēmumiem.

Līdzīgi arī Rīgas Ekonomikas augstskolas docents Arnis Sauka vērtē, ka Latvijā ir augsts ēnu ekonomikas līmenis - 23-24% no iekšzemes kopprodukta. Viņš norāda uz nepieciešamību pārskatīt nodokļu politiku, un šādu viedokli pētījumos pauž arī paši uzņēmēji.

Jau ziņots, ka par izvairīšanos no nodokļu nomaksas pret restorānu tīklu "Gan Bei" ierosinātajā lietā kriminālvajāšanu lūdz sākt pret deviņām personām. Tajā nenomaksātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un iedzīvotāju ienākuma nodokļa veidā valsts budžetam nodarīti zaudējumi 957 800 eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti