Pēc elektrības tirgus atvēršanas atlaides trūcīgajiem un maznodrošinātajiem būs rēķinā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pēc elektrības tirgus atvēršanas elektrības cenas kāpumu trūcīgajiem un maznodrošinātajiem plāno kompensēt, piemērojot atlaidi rēķinā, nevis piešķirot pabalstu, šodien vienojās valdošās koalīcijas pārstāvji.

Trūcīgajiem un maznodrošinātajiem varētu iekļaut atlaidi elektrības rēķinā piecu eiro apmērā mēnesī jeb 60 eiro gadā mājsaimniecībai, žurnālistiem pēc koalīcijas padomes sēdes skaidroja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Paredzēts, ka par šo jautājumu otrdien diskutēs valdība.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) norādīja, ka politiski visi koalīcijas pārstāvji ir vienisprātis, ka jāmeklē praktiski realizējams kompensācijas mehānisms, kas varētu būt pieņemams pašvaldībām.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) skaidroja, ka katram no iespējamiem risinājumiem ir savi riski. Kaut arī sākotnēji valdība strādājusi pie risinājuma, ka kompensācijas par elektrības cenu pieaugumu administrēs ar dzīvokļa pabalstu, pašvaldības šādu risinājumu neatbalsta. Tāpēc jāmeklē citi ceļi, proti, atlaides tirgotāji varētu piemērot rēķinā.

Paredzēts, ka pusgada laikā tiks sagatavots cits veids, ka administrēt palīdzības sniegšanu maznodrošinātajiem un trūcīgajiem, izstrādājot aizsargātā lietotāja koncepciju, piebilda ministrs. Tad AS "Sadales tīkls", saņemot informāciju no Labklājības ministrijas, piemērot atlaidi tiem iedzīvotājiem, kuriem tā pienāksies.

Kā ziņots, Saeima ir pieņēmusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 2014.gada 1.aprīļa.

Pašlaik mājsaimniecības elektroenerģiju pērk par regulētu cenu pēc diviem tarifiem. Starta tarifs, kas paredzēts pirmajām 1200 kilovatstundām, ir 11,64 centi par kilovatstundu, bet pēc tam tiek piemērots pamata tarifs - 15,15 centi par kilovatstundu. Patlaban divi tirgotāji ir atklājuši savus piedāvājumus. AS "Latvenergo" mājsaimniecībām elektrību tirgos par cenu no 16 līdz 16,9 centiem par kilovatstundu atkarībā no elektroenerģijas patēriņa. Savukārt SIA "Baltcom TV" elektroenerģiju piedāvās par 16,1 līdz 16,8 centiem par kilovatstundu.

Ņemot vērā, ka no 1.aprīļa elektroenerģijas sadārdzinājums mājsaimniecībām var būt pat aptuveni 40%, tika paredzēts izstrādāt kompensācijas mehānismu. Tas paredzēja novirzīt papildus līdzekļus pašvaldībām, kas elektrības sadārdzinājumu mājsaimniecībām varētu kompensēt kopā ar mājokļa pabalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti