Dienas ziņas

Emigrantu ģimene atgriežas dzīvot Latvijā

Dienas ziņas

Bauskas novadā plāno reorganizēt piecas skolas

Ventspilī atsāk darbu zivju kombināts

Pēc dīkstāves darbu atsāk Ventspils zivju konservu kombināts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pēc trīsarpus mēnešu ilgas dīkstāves Ventspils zivju konservu kombināts (VZKK) atsācis darbu "izdzīvošanas režīmā". Visu vasaru un rudeni uzņēmēji meklēja  eksporta iespējas. Austrumeiropas tirgus, kā arī pāriešana uz garneļu fasēšanu ļāva atsākt ražošanu. Pagaidām tā jauda ir tikai piektā daļa no iepriekšējās, taču tas devis darbu 200 ventspilniekiem. 

 

Uzņēmums darbu atsācis pēc 3,5 mēnešus ilga pārtraukuma, kas bija saistīts ar Krievijas noteikto Latvijas zivju produkcijas importa aizliegumu. Ražošanu atsākt ļāvis vasarā un rudenī aktīvi veiktais darbs esošajos eksporta tirgos, kuros līdz šim apjoms bija neliels, jo 80% produkcijas aizceļoja uz Krieviju.

"Tas ir izdzīvošanas modelis līdz brīdim, kamēr mēs tomēr dabūsim tās sertifikācijas, mēs atradīsim jaunus tirgus, pie kā mēs tagad strādajam - tas nenotiek vienā dienā!" stāsta VZKK valdes loceklis Ingus Klindžāns.

Ražošana dalās divās daļās, no tām vislielākā joprojām saglabāsies šprotu kūpināšana. Tā gan ir pagaidām tikai viena piektā daļa no tā apjoma, ko uzņēmums saražoja pirms Krievijas noteiktā zivju produkcijas eksportēšanas aizlieguma un Krievijas rubļa krīzes. Tad uzņēmums saražoja pat 2,5 miljonus kārbu mēnesī.

Pilnīgi jauns darbības virziens ir garneļu tīrīšana un to iepakošana. Pagaidām tas notiek vēl izmēģinājuma kārtā. Uzņēmumā plānots pārstrādāt 25 tonnas mēnesī. Attīrītās garneles vēlāk nonāks Skandināvijas tirgū.

"Uz doto momentu mēs zinām - līdz gada beigām mums tas plāns ir. Novembra beigās, decembra sākumā mēs saksim plānot janvāri, februāri. Es domāju, ka šis modelis var strādat arī nākamgad!" teica Klindžāns.

Pašlaik uzņēmumā darbs ir atkal 200 cilvēkiem, kas strādā vienā maiņā katru dienu. Pieaugot apjomam, palielināsies arī darbinieku skaits.

Pēc Klindžāna vārdiem, uzņēmums darbu atsācis "izdzīvošanas režīmā". Ja Krievijas tirgus nākotnē atkal kļūs pieejams, tas būs liels ieguvums, taču uzņēmums ar to pagaidām nerēķinās.

"Mēs viņus neliekam savos plānos, ka tas varētu būt pēc gada vai pēc diviem. Mēs dzīvojam šodien. Tās ir bijušas NVS valstis, tā ir Austrumeiropa, Slovākija, Čehija, Moldāvija, Rumānija, Bulgārija, kā arī Ukraina, Izraēla, Kirgīzija un tā tālāk," norādīja uzņēmuma valdes loceklis.

Krievijas tirgus Latvijas zivju produktu ražotājiem ir slēgts kopš jūnija, kad stājās spēkā importa aizliegums. Lai gan nesen parādījās pirmās indikācijas par iespējamu tirgus atvēršanu nākotnē, pagaidām situācija nav mainījusies.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti