Pēcpusdiena

Noslēdzas kandidātu sarakstu iesniegšana 13.Saeimas vēlēšanām

Pēcpusdiena

Krasta ielas Rīgā remontdarbus šovasar nepabeigs

Vietējie dārzeņu audzētāji satraukti par NBS pārtikas iepirkumu

Pēc dārzeņu audzētāju satraukuma pārtrauc NBS pārtikas iepirkumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vietējie dārzeņu audzētāji pauduši satraukumu par Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārtikas iepirkumu, kur dažu specifisku produktu dēļ nevarot piedalīties vietējie ražotāji. Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrā sola pārvērtēt situāciju, un pat varētu labot nosacījumus.

Pēdējo nedēļu laikā biedrība "Zemnieku saeima" esot saņēmusi dārzeņu audzētāju sašutuma pilnus zvanus par iepirkuma konkursu "Pārtikas produktu iegāde Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām". Konkursā vienā pozīcijā iekļautas tādas kultūras, kuras Latvijā neaudzē, piemēram, šampinjoni un ingvers.

Saimniecības "Mežacīruļi" saimnieks Juris Cīrulis uzskata, ka tā ir apzinātā kaitniecība: “Tur nevar būt nekompetenti cilvēki. Tad nodarboties ar lobēšanu, kas kaitē tautsaimniecībai, kaitē vietējiem ražotajiem. Cik tālu var iet? Tas ir kurmis tajā iestāde. Un viņu operatīvi jāatrod, jāparāda visiem un ārā!”

Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra vadītāja vietniece iepirkumu jautājumos Ligita Dzenīte intervijā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” pastāstīja, ka iepirkumā ir 12 pārtikas produktu pozīcijas un piegāžu vietas – Rīgā, Ādažos un Liepājā. Uzņēmēji var pieteikties atsevišķās pozīcijās vai uz dažādām piegāžu vietām. Viņa arī apliecināja, ka dārzeņu un sakņaugu pozīcijā iekļautas arī sēnes un ingvers.

Dzenīte skaidroja, ka 2017.gadā, kad bija pārtikas produktu iepirkums Zemessardzei, tas tika veidots tā, lai varētu piedalīties vietējie ražotāji. Iepirkums bija sadalīts 84 daļās. Taču dalībnieku interese piedalīties nebija liela, tāpēc šogad iepirkuma pozīcijas tika apvienotas lielākās grupās.

Interese par šo iepirkumu esot izrādīta tikai šodien, un iepriekš ierosinājumi dalīt iepirkumus citādāk neesot bijuši. “Šobrīd mēs zinām, ka šāda tirgus interese ir. Un, protams, komisija nāks kopā un skatīsies, ko var darīt. (..) Katrā iepirkumā ir iespēja kaut kādā mērā mainīt noteikumus, pagarinot vai nepagarinot termiņus.

Atkarībā no tā, cik lieli grozījumi būs vajadzīgi šajā iepirkumā, būs jālemj, vai turpināt esošo ar grozījumiem vai sludināt jaunu,” sacīja Dzenīte.

Aizsardzības ministrijā par situāciju ir pārsteigti. Pēc valsts sekretāra Jāņa Garisona teiktā, ministrija vienmēr deklarēja, ka prioritāte ir vietējiem produktiem: “Šajā gadījumā mēs veiksim pārbaudi – vadlīnijas, kas ļoti skaidri no ministrijas nākušas, kādēļ nav ievērotas un kas jādara, lai tiktu ievērotas.”

Pēc žurnālistu intereses dienas vidū saņemta informācija, ka Aizsardzības ministrija izsludināto pārtikas iepirkumu ir pārtraukusi.

Pārtikas produktu iegādei NBS vajadzībām paredzamais finansējuma apmērs var sasniegt vairākus miljonus eiro.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti