Pusdiena

SVF: Ukrainai jāatdod 3 miljardu dolāru parāds Krievijai

Pusdiena

Pusdiena 17.12.2015

ASV centrālā banka paaugstina procentu likmes; aug biržu indeksi pasaulē

Pēc ASV centrālās bankas lēmuma paaugstināt procentu likmes aug biržu indeksi pasaulē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Biržu indeksi Eiropā, ASV un Āzijā pieauguši pēc ASV centrālās bankas lēmuma pirmo reizi gandrīz 10 gadu laikā paaugstināt procentu likmes. Solis ir nozīmīgs, jo iezīmē centrālās bankas pārliecību, ka pasaules lielākās ekonomikas atkopšanās ir stabila. Tāpat paaugstināta Savienoto Valstu ekonomiskās izaugsmes prognoze nākamajam gadam līdz 2,4 procentiem.

Eiropas akciju tirgi ceturtdien atvērušies ar spēcīgu biržu indeksu pieaugumu pēc ASV Federālo rezervju sistēmas jeb centrālās bankas lēmuma paaugstināt procentu likmes, iezīmējot pārliecību, ka Savienoto Valstu ekonomika pietiekami atguvusies pēc 2008.gada finanšu krīzes.

Frankfurtes un Parīzes biržu indeksi uzleca par vairāk nekā 2%, Londonā - vairāk nekā pusotrs procents, turpinot pieaugumu, kas tika piedzīvots jau trešdien, vēl tikai gaidot ASV Federālo rezervju sistēmas pozitīvo lēmumu.

Pieaugot pārliecībai par pasaulē lielākās ekonomikas - ASV ekonomikas - veselības stāvokli, biržu indeksi ceturtdien auga arī Āzijas akciju tirgos. Arī pašās ASV biržu indeksi uzleca par vairāk nekā 1%.

ASV Federālo rezervju sistēma trešdien paziņoja, ka federālo fondu procentu likmi paaugstina no pēdējos gados esošā nulle līdz 0,25% līmeņa uz 0,25-0,5 procentu līmenim. Šī likme nosaka procentu likmi, ar kādu naudu viena otrai aizdod bankas.

0,25 procentpunktu paaugstinājums varbūt izklausās neliels, bet tas ir ļoti nozīmīgs solis. Procentu likmes ASV bijušas tuvu nullei kopš 2008.gada finanšu krīzes, lai atbalstītu ekonomikas atkopšanos. Pēdējo reizi Federālo rezervju sistēma procentu likmes paaugstināja pirms gandrīz 10 gadiem - 2006.gada vidū.

Līdz ar lēmumu paaugstināt federālo fondu procentu likmi izbeigts vairāku mēnešu ilgs neskaidrības periods. Lēmums pieņemts pēc ilgām debatēm par to, vai ekonomika tam ir gatava. Federālo rezervju sistēma iepriekš bija teikusi, ka paaugstinās procentu likmes, kas nozīmē aizņemšanās izmaksu pieaugumu, tad, kad uzskatīs, ka ekonomikas atkopšanās ir stabila.

Eirozonā Eiropas Centrālā banka tikmēr vēl turpina cīnīties par ekonomikas izaugsmi, procentu likmes turot zemas vai pat turpinot samazināt.

ASV centrālā banka vakar paaugstināja ekonomiskās izaugsmes prognozi nākamajam gadam no 2,3% uz 2,4%. Tā arī norādīja, ka ASV piedzīvojusi stabilu iekšējā patēriņa pieaugumu, un bezdarbs nokrities līdz 5% atzīmei. ASV ekonomika bija gatava šim solim, pauda Federālo rezervju sistēmas vadītāja Dženeta Jellena:

„Procentu likmes paaugstināšanas iezīmē septiņu gadu ārkārtas perioda beigas, kura laikā federālo fondu likme tika turēta tuvu nullei, lai atbalstītu ekonomikas atveseļošanos pēc lielākās finanšu krīzes un recesijas kopš Lielās depresijas. Komiteja ir pārliecināta, ka ekonomika turpinās kļūt stiprāka. Ekonomiskā atveseļošanās ir nogājusi tālu ceļu, kaut tas vēl nav galā.”

ASV centrālā banka gan norāda, ka turpmākie soļi būs piesardzīgi, turpinot sekot, kā attīstās ekonomika. Kaut bezdarbs krities un iekšējais patēriņš audzis, algu pieaugums atpaliek, un arī inflācija joprojām ir zem bankas nospraustā mērķa - 2% atzīmes.

ASV Federālo rezervju sistēmas lēmums paaugstināt procentu likmes citur pasaulē var nozīmēt aizņemšanās izmaksu pieaugumu attīstības ekonomikām, daļa no kurām piedzīvo izaugsmes palēnināšanos.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti