Panorāma

Latvija uzstāsies Eirovīzijas pusfinālā

Panorāma

Eirovīzijas gaisotne Stokholmas ielās

Par apsūdzībām krāpšanā ASV arestēts Norvik Bankas akcionārs

Pēc apsūdzībām krāpšanā ASV arestēts «Norvik bankas» akcionārs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latviju par centieniem sakārtot banku uzraudzību ceturtdien, 12.maijā, slavēja Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jeb OECD ģenerālsekretāra vietnieks Duglass Francs, un vakarnakt arī kļuva zināms, ka apsūdzību ēnā nonācis viens no Latvijā strādājošās "Norvik bankas" akcionāriem – ASV investors Devons Arčers. Viņu kopā ar vairākiem citiem cilvēkiem šonedēļ arestēja ASV varas iestādes. Aizdomas ir par vērienīgu krāpšanos ar vērtspapīriem.

Devons Arčers, kurš līdz šim bijis pazīstams ne tikai kā investors, bet arī ASV valsts sekretāram Džonam Kerijam pietuvināta persona, par "Norvik bankas" akcionāru kļuva pērnā gada septembra nogalē, ieguldot pamatkapitālā astoņus miljonus eiro un iegūstot 6,1% akciju. Īsu brīdi – no pērnā gada novembra beigām līdz decembra vidum – Arčers bija "Norvik bankas" padomē. Šo amatu viņš ātri atstāja pēc savas vēlēšanās.

Pērnā gada novembrī Arčers kļuva arī par jauno vēja enerģijas ražotāja "Winergy" investoru. Tieši ar šī uzņēmuma iepriekšējiem īpašniekiem "Norvik banka"' ilgstoši tiesājās, vainojot tos mēģinājumos izkrāpt aizdoto naudu. Tagad pats Arčers nonācis apsūdzētā statusā. "The Wall Street Journal" ziņo, ka šonedēļ viņu kopā ar vēl sešām personām ASV tiesībsargājošās iestādes arestēja saistībā ar apsūdzībām klientu krāpšanā, kuri investēja 43 miljonus dolāru viltus obligācijās. Latvijas banku uzraugus ASV kolēģi par Arčera pārkāpumiem informējuši laicīgi.

"Mēs tam sekojam līdzi. Kas attiecas uz akcionāra lietu – tas ir mazākuma akcionārs, kam nav būtiska līdzdalība bankā. (..) Mēs sadarbojamies ar ASV kolēģiem, ko izvērtēt," sacīja Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) Licencēšanas daļas vadītāja Agnese Alaine.

ASV banku uzraugi FKTK nav lūguši veikt padziļinātas pārbaudes "Norvik bankā".

Pati bankas vadība šo gadījumu pagaidām nekomentē, plašāku skaidrojumu solot jaunadēļ. Šī gan nav vienīgā lieta, kādēļ "Norvik banka" nonākusi uzraugu redzeslokā. Pretēji likuma prasībām tā aizvien nav laicīgi sagatavojusi auditēto pārskatu.

"Mums ir ļoti sarežģīta bilance, kurā ir virkne dažādu ieguldījumu. Pēdējos mēnešus mēs strādājam ar saviem auditoriem - "Deloite", lai pārskatā dotu saprotamu priekštatu gan par mūsu rīcībā esošo aktīvu vērtību, gan veidu, kā tas atspoguļots. Mēs turpinām strādāt pie pārskata un par šo jautājumu turam lietas kursā Finanšu un kapitāla tirgus komisiju," teica bankas valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels.

To, ka banka laicīgi nav iesniegusi pārskatu, apliecina arī komisijā. Šī problēma gan nav saistīta ar Arčera arestu ASV. To, vai "Norvik bankai" tiks piemērots sods par laicīgu pārskata neiesniegšanu, komisija nekomentē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti