Panorāma

Piecas partijas iesniedz deputātu kandidātu sarakstus

Panorāma

Sabiedriskajā transportā +36 grādi

SIA "Ancers" sāk biznesu no jauna

Pēc Āfrikas cūku mēra SIA «Ancers» sāk biznesu no jauna

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Cūkaudzētāju saimniecību atkopšanās no Āfrikas cūku mēra ir iespējama, bet tam nepieciešams ilgs laiks. Jau nepilnus divus gadus biznesu no jauna būvē SIA “Ancers”, kas pirms pusotra gada lipīgā vīrusa dēļ izkāva 15 tūkstošus cūku abās uzņēmuma novietnēs Krimuldā un Salaspilī.

“Smags darbs ieguldīts un pārkārtota ražošana, un tā ir atsākta ar trešdaļu jaudas šobrīd. Ap 5000 dzīvnieku, ievests ģenētiskais materiāls no ārzemēm, un otrā saimniecībā ir nobarojamie sivēni. Līdz ar to tas process ir tikai sācies,” pastāstīja SIA "Ancers" valdes priekšsēdētājs Raimonds Kalvāns.

Viņš arī piebilda, ka uzņēmumam būtiskas bija kompensācijas, jo bez tām vispār neesot domas vai iespējas atsākt ražošanu: “Uzņēmums vienā dienā ir nolikts uz lāpstiņām, un viss ir apturēts. Gan dzīvnieki, gan pamatlīdzekļu daļa. Un no kaut kā ir jāsāk, un šī kompensācija ir tas, kas ļauj kaut kādā apjomā iegādāties dzīvniekus. Tas ir liels atbalsts, ļoti liels, bet tā nauda viennozīmīgi ir nepietiekama, lai atjaunotu ražošanu kaut vai tuvu iepriekšējam apjomam.”

Lai sasniegtu iepriekšējos ražošanas apjomus, varētu būt vajadzīgi vēl divi vai trīs gadi.

Saimniecības īpašnieks arī uzsvēra – kamēr slimība turpina izplatīties, neviens audzētājs nav pilnībā pasargāts no atkārtota trieciena: “Tas ir apkārt mums visu laiku – 24 stundas diennaktī. Un kādā veidā tas nokļūst mūsu novietnēs, kurās ir biodrošība, tas ir smagākais jautājums.”

KONTEKSTS:

2017.gada sākumā Āfrikas cūku mēris skāra Salaspils novadā esošo SIA "Ancers" cūku novietni "Bunči", kur nācās likvidēt vairāk nekā 8500 cūku. Iepriekš bīstamās slimības dēļ SIA “Ancers” Krimuldas novietnē nācās likvidēt 5023 cūkas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti