Pavļuts vairs nav gatavs no septembra pilnībā atvērt elektrotirgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP) vairs nav gatavs valdībā virzīt jautājumu par elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecībām no 1. septembra.

"Šobrīd, vēlreiz rūpīgi izanalizējot visus faktorus, es neesmu gatavs valdībā virzīt pilnīgu liberalizāciju elektroenerģijas tirgū, kas bija iecerēta no 1. septembra, kamēr neesam raduši risinājumu, kā samazināsim obligātā iepirkuma komponentes (OIK) apjomu," intervijā laikrakstam "Diena" teicis ministrs.

Viņaprāt, savulaik lēmums par elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecībām pieņemts, "pirms tika iegūta pilna aina par enerģijas subsīdiju un elektrības cenu pieauguma prognozēm".

Ministrs norāda, ka "Latvenergo" brīžiem ir pārvaldīts politiski, un elektrības cenas patērētājiem ne vienmēr atspoguļojušas pilnas izmaksas. "Līdz ar elektroenerģijas tirgus liberalizāciju cenas atklās pilnu izmaksu bāzi," saka Pavļuts.

Visumā gan elektrības tirgus cenu viņš atzīst par stabilu un zemu. Elektroenerģijas dārdzību radot pārdales un sadales tīkla uzturēšanas izmaksas, kas esot ļoti lielas, ņemot vērā valsts samērā mazo patērētāju skaitu, kā arī OIK apjoms.

"Rezultātā katrai kilovatstundai izmaksu slogs sanāk diezgan liels. Arī OIK izmaksas augs diezgan strauji, ja neizdosies pieaugumu apturēt, bet ceru, kas tas izdosies," intervijā teicis ministrs.

Pavļuts sola, ka tiks izstrādāta shēma, kā pastiprināti kontrolēt elektroenerģijas ražotājus, paredzot, kādos gadījumos var zaudēt licenci, un tiks īstenoti pasākumi, kas vērsti uz atbalsta samazināšanu "Latvenergo" termoelektrocentrālēm. Iecerēti arī pasākumi, kas vērsti uz atbalsta mehānismu pārveidi tiem ražotājiem, kas strādā atjaunojamās enerģijas segmentā.

"Mēģināsim izveidot arī OIK kompensācijas mehānismu, lai OIK slogu varētu samazināt dažādām patērētāju grupām," sola ministrs.

Kā ziņots, Ministru kabineta komiteja 18.februārī akceptēja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz atvērt tirgu mājsaimniecībām no šā gada 1.septembra. Izskatot šo jautājumu, vairākiem ministriem radās bažas, vai mājsaimniecībām pēc tirgus liberalizācijas 1.septembrī neaugs tarifi.

Grozījumi vēl jāskata valdībā un vēlāk - Saeimā. Vēl būs nepieciešami grozījumi Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumos, kas skaidros virkni jautājumu, kas likumprojektā nav tik detalizēti apskatīti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti