Pavļuts piekrīt kopsakarībai starp būvnieku ziedojumiem partijām un pasūtījumu saņemšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pētījums liecina par būvnieku veikto ziedojumu apjomu partijām un pasūtījumu saņemšanu. Arī ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts piekrīt, ka kopsakarība ir manāma.

Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda" tika publiskoti Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra „Re:Baltica" pētījuma dati, kas rāda, ka partijām ziedo 3% būvnieku, kuri iegūst 35% no visiem valsts un pašvaldības pasūtījumiem.

Pētījums arī atklāj, ka pēdējo divu Saeimu laikā būvnieku pārstāvji ziedoja partijām pusmiljonu latu, kas ir 1/10 no visiem ziedojumiem.

Raidījuma viesis būvkompānijas „Re&Re" valdes priekšsēdētājs Ainārs Pauniņš atzina, ka saistība starp ziedojumiem un pasūtījumu saņemšanu ir, taču „tā nepastāv mūsu gadījumā".

„Mums palīdz uzvarēt konkursos darbu kvalitāte," uzsvēra Pauniņš, piebilstot, ka vēl nesen lielākā daļa pasūtījumu „Re&Re" bija no privātām kompānijām, bet pašlaik – no valsts un pašvaldībām, jo tāda ir tirgus struktūra.

Savukārt ekonomikas ministrs pauda pārliecību, ka saistība starp ziedojumiem un pasūtījumiem ir.

„Mani jūsu pieminētais piemērs pārliecina, ka kopsakarība ir. Es gan nestrādāju iestādē ar četru burtu nosaukumu [KNAB]," teica ministrs, piekrītot, ka būvniecībā ir augsts korupcijas risks.

„Jo lielāka līdzekļu koncentrācija un šaurāks lēmuma pieņēmēju loks par lieliem resursiem un pasūtījumiem, jo loģiskāk, ka korupcijas riski ir ārkārtīgi lieli," secināja Pavļuts.

Saeimas deputāts Ivars Zariņš („Saskaņas centrs") apliecināja, ka parlamentā interešu lobiju izjūt bieži ne tikai no būvniekiem, bet arī no bankām. Pēc viņa domām, ja šāds lobijs ir, šis process ir jāpadara pēc iespējas atklātāks, lai varētu iesaistīties arī citu pušu lobijs, un deputāti varētu pieņemt objektīvāku lēmumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti