Pavļuts: «Liepājas metalurgs» jāglābj akcionāriem, nevis valdībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

AS "Liepājas metalurgs" ir jāglābj akcionāru sapulcē, nevis valdības sēdē, ņemot vērā, ka ir nepieciešama uzņēmuma kapitāla palielināšana, - biznesa portālam "Nozare.lv" ar preses sekretāres Daigas Grūbes starpniecību atzina ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Atbilstoši valdības sēdē dotajam uzdevumam Ekonomikas ministrijai (EM) sadarbībā ar Finanšu ministriju (FM) līdz šā gada 16.aprīlim jāsagatavo informatīvais ziņojums Ministru kabinetam par "Liepājas metalurga" kreditoru sarunām, kas tiek organizētas, lai lielākie privātie kreditori, Valsts kase (FM) un "Liepājas metalurgs" varētu vienoties par iespējamo īstermiņa un ilgtermiņa risinājumu izstrādi saistībā ar uzņēmuma likviditātes nodrošināšanu.

Grūbe atzina - lai arī šie jautājumi prioritāri ir tieši FM un Valsts kases kompetencē, EM, apzinoties "Liepājas metalurga" nozīmi Liepājas ekonomiskajā un iedzīvotāju dzīvē, darīs visu iespējamo, lai sarunas starp Valsts kasi, privātajiem kreditoriem un "Liepājas metalurgu" noslēgtos iespējami labākajā veidā un būtu pārliecība, ka sarunās iesaistītās puses savas kompetences un iespēju robežās ir darījušas visu iespējamo uzņēmuma likviditātes problēmu atrisināšanai.

"Privāts uzņēmums, kāds ir "Liepājas metalurgs", primāri ir jāglābj akcionāru sapulcē, nevis valdības sēdē, ņemot vērā, ka ir nepieciešama uzņēmuma kapitāla palielināšana. Akcionāriem ir jābūt gataviem ieguldīt savu kapitālu vai piesaistīt investorus. Ja šis process nenotiek, tad arī valsts no savas puses saglabās piesardzību. Akcionāriem ir jārīkojas, nevis jāgaida un jānovilcina laiks, visu atbildību pārliekot uz valsti," uzskata Pavļuts.
Lai palīdzētu uzņēmuma akcionāriem sagatavot kvalitatīvu investīciju piedāvājumu, EM lūgs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru sniegt konsultācijas uzņēmuma akcionāriem un palīdzēt šajā procesā.

Jau ziņots, ka valdība otrdien vēl nepieņēma lēmumu par piedalīšanos grūtībās nonākušā "Liepājas metalurga" glābšanā, norādot, ka vēlas lielāku uzņēmuma akcionāru aktivitāti problēmu risināšanā.

Ir ārkārtīgi grūti redzēt kādu pozitīvu atrisinājumu "Liepājas metalurga" problēmām, ja tā akcionāriem nav skaidra biznesa plāna, ne arī vēlmes iesaistīties problēmu risināšanā, pēc valdības sēdes sacīja finanšu ministrs Andris Vilks (V), piebilstot, ka nekādi konkrēti lēmumi par iespējamo palīdzību uzņēmumam nav pieņemti.

Jau ziņots, ka starptautiskais auditors "Ernst&Young" iesaka sagatavot LM finanšu restrukturizācijas plānu, kas paredzēs arī optimizācijas pasākumus uzņēmuma rentabilitātes paaugstināšanai, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" rīcībā esošais ziņojums par finanšu situāciju LM.

Ņemot vērā LM un ar LM saistīto uzņēmumu tiešo ietekmi uz tautsaimniecību, kā arī ar to saistīto netiešo ietekmi uz pārējām nozarēm, to darbības pārtraukšanas vai sašaurināšanas kopējā ietekme uz Latvijas tautsaimniecību var sasniegt no 1,2% līdz pat 1,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), teikts ziņojumā.

Toreizējais finanšu ministrs Einars Repše 2009.gada 30.decembrī valsts vārdā izsniedza galvojumu par "Liepājas metalurga" saistībām 85,6 miljonu eiro (60 miljonu latu) apjomā pret banku "UniCredit". Šā gada 25.janvārī izsniegtā, bet vēl neatmaksātā valsts galvotā aizdevuma apmērs bija 73,6 miljoni eiro (51,52 miljoni latu).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti