Pavļuts aizstāv ideju „Liepājas metalurga" strādniekiem meklēt darbu Lietuvā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No cilvēciskā viedokļa Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) piedāvājums atlaistajiem „Liepājas metalurga" (LM) darbiniekiem meklēt darbu Lietuvā ir cienījams, uzskata ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

LM bijušais darbinieks Egons Kļava Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda" pastāstīja, ka, reģistrējoties bezdarbniekos, aģentūra piedāvājusi viņam mācīties lietuviešu valodu, jo Klaipēdā varētu atrast līdzvērtīgu darbu.

„Es gribu dzīvot un strādāt Latvijā. Man nesaprotami liekas, ka NVA iesaka mācīties svešvalodu. Nu jā, mācāmies svešvalodu un dodamies prom. Tad jau mēs te neesam vajadzīgi," secināja Kļava.

Savukārt ekonomikas ministrs atzina, ka, no vienas puses, nepriecājas, ka NVA sūta kvalificētu cilvēku uz Lietuvu.

„Bet no cilvēka viedokļa, iespējams, tas ir jūsu interesēs, jo tur varēsiet saņemt lielāku algu, nekā strādājot mazāk kvalificētu darbu šeit Latvijā," norādīja Pavļuts. „Tādēļ es cienu NVA, ka tā ir pacēlusies pāri mūsu ekonomikas interesēm un rūpējas par jums kā indivīdu. NVA rūpējas par to,  lai jūs atrastu darbu," viņš uzsvēra.

Pavļuts arī pauda pārliecību, ka īsākā vai ilgākā laika posmā visi LM atlaistie darbinieki darbu atradīs, jo Liepājai ir attīstības potenciāls un arī Latvijas ekonomika katru gadu rada tūkstošiem jaunu darbavietu.

Savukārt labklājības ministre Ilze Viņķele („Vienotība"), vērtējot NVA piedāvājumu, norādīja, ka Eiropas Savienībā darbaspēka brīva kustība ir viena no pamatbrīvībām.

„Būsim reālisti, nu nebūs masveida braukšana uz Lietuvu strādāt, mēs runājam par dažām vakancēm. Tā noteikti nebūs problēma, kas izputinās Liepāju," pauda Viņķele.

Viņa arī pavēstīja, ka aptuveni 100 atlaisto darbinieku ir nepieciešami valsts valodas kursi.

„Šo dienu laikā NVA ir reģistrējusi 400 cilvēku - bez rindām, bez pārpratumiem, bez sastrēgumiem," par NVA gatavību būtiskam bezdarbnieku pieplūdumam informēja Viņķele.

Jau vēstīts, ka Liepājas tiesa LM maksātnespēju pasludināja 12.novembrī.

No darba LM ir atlaisti aptuveni 600 cilvēku, bet kopumā darba tiesiskās attiecības paredzēts pārtraukt ar 1500 darbiniekiem.

Uzņēmuma maksātnespējas administrators Haralds Velmers paziņojis, ka centīsies LM pārdot sešu mēnešu laikā. Tāpat viņš norādījis, ka darbu "Liepājas metalurgā" līdz tā pārdošanai varēs saglabāt ne vairāk kā 300 no aptuveni 1900 darbiniekiem.

LM pamatražošana apgrozāmo līdzekļu trūkuma dēļ ir pārtraukta kopš 2013.gada pavasara.

Pilnu raidījumu "Sastrēgumstunda" var noskatīties šeit. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti