Dienas ziņas

Līvānos uzbūvēts jauns peldbaseins

Dienas ziņas

Rēzeknes novada skolēni veido uzņēmumus

Pāvilostas uzņēmumi vērtē biznesa klimatu

Pāvilostas uzņēmumiem lielākie izaicinājumi – darbaspēka trūkums un birokrātija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pāvilostā gadskārtējā Uzņēmēju dienā komersantus gan valsts, gan pašvaldības institūcijas iepazīstināja ar biznesa nozares aktualitātēm. Patlaban Pāvilostā strādā aptuveni 50 uzņēmumi. Liela daļa uzņēmēju norāda, ka Latvijā nodarboties ar biznesu nav viegli darbaspēka trūkuma un birokrātijas dēļ.

Uzņēmēju dienu Pāvilostas novadā rīko kopš 2013.gada, un šogad tajā piedalījās aptuveni 40 komersanti. Dienas ietvaros norisinās ne tikai semināri, bet tiek īpaši uzslavēti vairāki komersanti, kas ir sasnieguši augstākos rezultātus gan nomaksāto nodokļu rādītājos, gan iedzīvotāju nodarbinātībā.

Šogad vieni no apbalvotajiem uzņēmumiem ir kooperatīvā sabiedrība ''Vērgale-1'' un nodibinājums ''Cilvēks cilvēkam'', kas nodarbina attiecīgi 20 un 47 darbiniekus. Lai gan abu komersantu darbības joma ir dažāda – lauksaimniecība un sociālā uzņēmējdarbība, biznesa klimatu Pāvilostā un valstī viņi vērtē visai līdzīgi.

“Galvenais jau ir darbaspēks, lai atrastu. Ir jau tie cilvēki, bet liela daļa negrib vienkārši strādāt, ir kaut kādi pabalsti. Jaunos ir ļoti grūti piesaistīt, jo mums darba laiks ir neformēts, pa ziemu jau ir brīvāk, bet tad iznāk sestdienās, svētdienās strādāt,” stāsta “Vērgale-1” izpilddirektors Ēriks Lūks.

“Ir jābūt vēlmei strādāt šajā jomā, tas ir pirmkārt, jo ne visi to var darīt. Mūsdienās ir ļoti daudz iespēju mācīties un tiek piedāvātas dažādas izglītības programmas, kas ir atbalstītas no Eiropas Savienības puses,” norāda “Cilvēks cilvēkam” lietvede Kristīne Rozīte.

Pāvilostas novadā šobrīd bezdarba līmenis ir zems – četri procenti, kas nozīmē, ka šobrīd uzņēmumos trūkst darba roku. Tam piekrīt arī Pāvilostas mērs Uldis Kristapsons, kurš norāda, ka liela daļa novada iedzīvotāju paši izvēlas dibināt jaunus uzņēmumus un bieži saskaras ar šo problēmu. Tāpat esot jādomā par birokrātijas samazināšanu.

“Uzņēmējam nav šobrīd viegli būt. Manuprāt, valdība šobrīd iet pareizā virzienā, kad jāsamazina valsts ierēdņi. Es to pašu varu teikt par pašvaldībām, bet tajā pašā laikā ir jāsamazinās birokrātijai, lai uzņēmumiem ir vieglāk strādāt un viņi var vairāk darīt savu tiešo darbu,” saka Kristapsons.

Pāvilostas mērs arī norāda, ka Pāvilostas uzņēmējdarbības attīstībai ļoti svarīgs ir divu lielu ostu – Liepājas un Ventspils – tuvums, kas paver potenciālu uzlabot arī paša novada ostas saimniecību, tajā skaitā arī zvejniecības nozari. Jau šobrīd dome strādā pie dažādiem infrastruktūras pilnveidošanas projektiem, piemēram, Pāvilostas dienvidu un ziemeļu molu pagarināšanas būvdarbiem, kas izmaksā aptuveni trīs miljonus eiro no Eiropas Savienības fondu naudas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti