Ārpus Rīgas

Daugavpilī gar Daugavas krastu iecerēts būvēt vēl vienu aizsargdambi

Ārpus Rīgas

Daugavpilī kūtri izmanto ES finansējumu ēku siltināšanai

Pāvilostā pagarinās molu un spers jaunu attīstības soli jahtu tūrismā

Pāvilostā pagarinās molu un spers jaunu attīstības soli jahtu tūrismā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pāvilostā pašlaik dienas kārtībā ir vairāki nozīmīgi attīstības projekti. Pāvilosta ir viena mazajām ostām Baltijas jūrā, kur tiek īstenots starptautisks ostas modernizācijas projekts. Savukārt tikko  Lauku atbalsta dienestā iesniegts arī ostas molu pagarināšanas projekts, kam paredzēts piesaistīt Eiropas Savienības fondu finansējumu. Vienlaikus ar šiem procesiem iecerēts labiekārtot arī muzeja apkārtni un promenādi līdz jūrai.  

Pāvilosta arvien spilgtāk sāk iezīmēt savu punktu kartē, kur piestās jahtas no dažādām pasaules valstīm. Pāvilostas ostas pārvaldnieks Ronalds Griškēvics, atklāj, kā pakāpeniski sakārtota piestātne zvejas kuģiem un jahtām.

„Pirms dažiem gadiem tā tīri teorētiski domājot, kāda izskatīsies osta, mēs uzbūrām skaistas vizualizācijas, kā būtu pareizi. Tobrīd nebija ideju, kā to tehniski un pareizi realizēt. Tagad ir patīkami paskatīties, ka daļa no tā, kas tur tika uzzīmēts, jau ir redzams dabā,” stāsta Griškēvics.

Pāvilostu vairāku jahtu īpašnieki, piemēram, no Nīderlandes, Dānijas un Vācijas izvēlējušies arī kā vietu, kur jahtām pārziemot un veikt nepieciešamo apkopi. „Piemēram, šī jahta, kas ir pilnīgi no jauna uzbūvēta, pie mums ir atkuģojusi no Vācijas. Jahta tika izcelta krastā, lai veiktu tehnisko apkopi. Tagad tā jau ir atpakaļ ūdenī, turklāt tā paliks mūsu flotē.  Tas vien nozīmē, ka Pāvilostā var ienākt ļoti lielas un modernas jahtas. Vieta ir ērta, laba un uzticama,” saka Griškēvics.

Pie sasniegtā te neviens nav apstājies. Pašlaik tiek īstenots starptautisks ostu „SmartPorts” projekts, kurā piedalās Baltijas jūras ostas no Igaunijas, Zviedrijas, Norvēģijas un citām valstīm. Par projektu, kura laikā tiek veidots paraugostu tīkls ar labu infrastruktūru, kas orientēts uz jahtu tūrismu,  vairāk stāsta ostas pārvaldnieks:

„Mums tiks veikti krastu nostiprinājumi, lai palielinātu piestātņu vietas. Tiks izveidota notekūdeņu pieņemšanas vieta no kuģiem, savukārt jahtu servisa centrs tiks aprīkots cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Vēl uzstādīs informācijas stendus, kur burātāji varēs iegūt  informāciju par laika apstākļiem, citām ostām un norēķināties par pakalpojumiem. Būs mājaslapa, kas tulkota vairākās valodās, un citas servisa lietas”.

Pāvilosta cer iegūt arī  finansiālu atbalstu  no Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda. Maijā Lauku atbalsta dienestā iesniegts projekts  abu molu pagarināšanai.  Kaut arī molu pagarināšana var veicināt krasta eroziju, kas jau šobrīd ir aktuāls jautājums pašvaldībai, moli ir jāpagarina kaut vai tāpēc vien, lai te varētu ienākt zvejas kuģi, uzsver gan pašvaldības, gan ostas pārstāvji.

„Oriģinālie moli beidzas pie dabiskā dziļuma  - 2,5 m. Lielajiem zvejas traleriem tas ir par mazu. Vajag vismaz 3,5 m. Zvejas vietas šeit ir labas. Daudz naudas un pūļu ieguldīts zivju pārstrādes infrastruktūrā, bet ik pa brīdim veidojas „korķis”, kura dēļ kuģi ilgstoši nevar ienākt ostā,” skaidro Griškēvics.

Pašlaik zivis uz Pāvilostu tiek vestas no Liepājas, kas ir neizdevīgi. „Visi trīs Pāvilostā pierakstītie kuģi atrodas Liepājā, jo mūsu osta ir aizsērējusi un tāpēc te tie nevar ienākt, kas, protams, rada zaudējumus uzņēmējiem. Arī pašvaldībai ir mazāki nodokļu ieņēmumi. Skaidrs, ka tas nav tikai trīs kuģiem. Privāts investors to neizdarīs,” saka Pāvilostas novada domes priekšsēdētājs Uldis Kristapsons.

Mola rekonstrukcijai pašvaldības līdzfinansējums varētu sasniegt 400 tūkstošu eiro, bet kopējais projekta apmērs ir aptuveni 3,5 miljoni. Molus varētu pagarināt par aptuveni 100 – 150 metriem. Iespējams, būvniecības darbi varētu sākties rudenī.

Attīstoties ostai, sarosās arī privātie investori. Ostā pašlaik top apartamenti uz ūdens. „Interesanta lieta, kas Latvijā pagaidām nav, bet tagad būs. Uz vienu no peldošajiem pontoniem tiks uzbūvēti seši apartamenti, kas tiks izīrēti tūristiem – vasarniekiem, kas ļaus viņiem pietauvoties pie saviem apartamentiem ar laivu,” stāsta ostas pārstāvis.

Piesaistot finansējumu piekrastes attīstībai, ko apgūs sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Kultūras ministriju, tiks sakārtota arī Pāvilostas muzeja apkārtne un izbūvēta pretplūdes siena.  Ostas pārvaldnieks uzsver, ka, īstenojot visus šos infrastruktūras projektus, ir jāpanāk efekts, lai Pāvilostas osta joprojām paliek neindustriāla, pievilcīga un gaumīga. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti