Panorāma

Intervija ar Izglītības un zinātnes ministri Mārīti Seili

Panorāma

Kritizē Latvijas dāvanas ES prezidentūras viesiem

Patēriņa kreditēšana atsāk izaugsmi

Patēriņa kreditēšana atsāk izaugsmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vēl pirms dažiem gadiem sabiedrībā valdīja viedoklis, ka bankas ir gandrīz apturējušas patēriņa kreditēšanu. Taču tagad arvien pamanāmāki kļūst aizņemšanās piedāvājumi remontiem, ceļojumiem un citām vajadzībām. 

Bankas piedāvājums piešķirt patēriņa kredītu līdz pat 10 tūkstošiem eiro greznam atvaļinājumam Kanāriju salās vēl pirms dažiem gadiem nebija sagaidāms. Šie apstākļi Latvijā deva augsni nebanku kreditētāju attīstībai.

Atdzīvojoties ekonomikai, aug arī patēriņa kreditēšana, un bankas atkal audzē šo kredītu portfeli. Pērn šādu no jauna izsniegto kredītu apjoms audzis par vairāk nekā 100 miljoniem eiro. Banku pārstāvji gan noliedz, ka tā būtu cīņa ar ātro kredītu izsniedzējiem.

„Klients, par ko cīnāmies, nav viens un tas pats. Mēs nevaram definēt, ka visa ātro kredītu nozare būtu konkurenti. Banku atšķirība ir cilvēku maksātspējas izvērtēšana. Klienti, kam maksātspēja ir augsta un kas var aizņemties, tie aizņemas bankās. Ātrajos kredītos aizņemas tie, kas nevar izpildīt prasības,” skaidroja Latvijas Komercbanku asociācijas vadītāja Baiba Melnace.

Nebanku kredītdevēji uzsver - viņu auditorija nebūt nav tikai maksātnespējīgākā sabiedrības daļa. Klienti esot arī cilvēki ar augstiem ienākumiem. Tiesa, par iespēju aizņemties ātri nākas maksāt. Bankās patēriņa kreditēšanas gada procentu likme svārstās ap 20 procentiem, ātrajos kredītos tā nereti pārsniedz 100 un vairāk procentus.

Pašu cilvēku viedokļi par to, kādiem patēriņa kreditēšanas produktiem dot priekšroku, atšķiras. Kamēr vieniem ir svarīga zemākā procentlikme, ko piedāvā bankas, citiem svarīgs ir ātrums, kādā tikt pie nepieciešamās naudas.

Nebanku kredītdevēju asociācijā gan neslēpj, ka nozare ar jauniem pakalpojumiem cenšas iegūt lielāku tirgus daļu. Tas liek kļūt inovatīvākām arī bankām.

„Pēdējie pieejamie dati liecina, ka bankas sagaida transformācijas. Tām būs jāpārdomā gan ātrums, gan pieejamība bankām. Jebkurā gadījumā  mūsdienās cilvēki nav gatavi gaidīt uz ļoti ilgu atbildi, pat ja tā ir „nē”. Bankām šis transformācijas periods būs nozīmīgs. Laiks šo tirgus situāciju sakārtos un nebanku un banku sektors ienāks stabilā gultnē,” uzskata Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

Lai arī ātro kredītu pakalpojumi Latvijā pieejami ilgāku laiku, klientu skaits, kas tos izmanto, pērn ieviesto stingrāko kredītņēmēju izvērtēšanas prasību dēļ samazinājies. Arī šo pakalpojumu piekritēju skaits kopumā nav liels.  Finanšu un kapitāla tirgus komisijas veiktā aptauja liecina, ka 74%  iedzīvotāju šādus pakalpojumus nekad nav izmantojuši.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti