Patēriņa cenas martā pieaugušas par 0,5%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Vidējais patēriņa cenu līmenis martā, salīdzinot ar pērnā gada martu, palielinājās par 0,2%. Precēm cenas pieauga par 0,3%, bet pakalpojumiem nemainījās. Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 1,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām šā gada martā, salīdzinot ar pagājušā gada martu, bija cenu kāpumam pārtikai, kā arī cenu kritumam transporta precēm un pakalpojumiem, sakaru pakalpojumiem.

Pārtikas grupā cenas pieauga dārzeņiem un kartupeļiem (+5,6%), svaigai gaļai (+3,2%), olām (+15%), maizei un graudaugu izstrādājumiem (+1,6%). Savukārt lielākais cenu kritums bija vērojams pienam un piena produktiem (-1,1%), cukuram ( 3,3%), augļiem ( 1%).

Transporta grupā vidēji par 2,6% kļuva lētāka degviela. Telekomunikāciju ierīcēm cenas samazinājās par 9,7% un telekomunikāciju pakalpojumiem – par 6,7%.

Šā gada pirmajos trīs mēnešos cenas kopumā pieaugušas par 0,2%. Pērn cenu pieaugums attiecīgajā laika posmā bija 1,6%.

Martā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas pieauga par 0,5%. Precēm vidējais cenu līmenis pieauga par 0,7%, bet pakalpojumiem nemainījās.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām martā bija cenu kāpumam apģērbiem un apaviem, pārtikai, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.
Cenu kāpumu apģērbu un apavu grupā ietekmēja sezonas izpārdošanu noslēgums un jaunās sezonas preču nonākšana tirdzniecībā. Apģērbiem cenas palielinājās par 6,6% un apaviem – par 9,6%.

Pārtikas grupā cenas pieauga dārzeņiem un kartupeļiem (+7,3%), desām un žāvējumiem (+0,7%), pienam un piena produktiem (+0,4%).Savukārt cenu kritums bija vērojams augļiem (-4,5%), maizei un graudaugu izstrādājumiem (-0,5%), svaigai gaļai (-0,5%).

Transporta grupā vidēji par 1,3% kļuva lētāka degviela. Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākie cenu kāpumi bija vērojami personīgās aprūpes precēm (+3,2%), stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem (+1,4%). Savukārt cenas samazinājās alum (-3,2%).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti