Patēriņa cenas jūnijā nemainās; gadā – 0,5% deflācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Salīdzinājumā ar maiju patēriņa cenas jūnijā nav mainījušās, taču gada laikā tās ir samazinājušās par 0,5%, aplēsusi Centrālā statistikas pārvalde (CSP).

Gada mērogā precēm cenas ir samazinājušās par 1,2%, bet pakalpojumiem pieauga par 1,2%.

Pārvalde norāda, ka lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni 2016. gada jūnijā, salīdzinot ar 2015. gada jūniju, bija cenu kritumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kāpumam alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, veselības aprūpei, apģērbiem un apaviem, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis 2016. gada jūnijā, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, palielinājās par 0,2%, raksta CSP. Būtiskākā ietekme uz cenu kāpumu bija kartupeļiem, cukuram, mājputnu gaļai, svaigām vai atdzesētām zivīm, maizei, miltiem un citiem graudaugiem. Savukārt lētāki kļuva svaigi dārzeņi, piens, siers un biezpiens, svaigi augļi, kafija, sviests, jogurts.

Alkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis palielinājās par 4,9%, ko ietekmēja cenu kāpums alum, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam. Tabakas izstrādājumiem cenas pieauga par 4,8 %.

Apģērbiem cenas palielinājās par 2,1 %, bet apaviem - par 2,9 %, atzīmē pārvalde.

Gada laikā ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās par 4,8%. Lētāka kļuva siltumenerģija, dabasgāze, elektroenerģija, mājokļa īres maksa, savukārt sadārdzinājās atkritumu savākšana, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi.

Pārvalde uzsver, ka vidējais cenu līmenis veselības aprūpei palielinājās par 2,1%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums farmaceitiskajiem produktiem. Sadārdzinājās arī ārstu speciālistu un zobārstniecības pakalpojumi.

Transporta grupā cenu līmenis samazinājās vidēji par 4,6%, ko ietekmēja cenu kritums degvielai par 11,2%. Lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi, savukārt dārgāka - personisko transportlīdzekļu apkope un remonts.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumu cenas, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūniju, pieauga par 1,6 %. Ēdināšanas pakalpojumiem cenas palielinājās par 2%. Viesnīcu pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā samazinājās par 6,4%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu samazinājums bija interneta piekļuves pakalpojumiem, kultūras pakalpojumiem, barībai lolojumdzīvniekiem. Savukārt cenu pieaugums bija kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, grāmatām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti