Patēriņa cenas gada laikā pieaugušas par 0,5%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vidējais patēriņa cenu līmenis šogad februārī, salīdzinot ar pērnā gada februāri, palielinājās par 0,5%. Precēm cenas samazinājās par 0,3%, bet pakalpojumiem pieauga par 2,5%. Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar ieprieksējo gadu, ir saglabājies nemainīgs, informē Centrālā statistikas pārvalde.

Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni šogad februārī, salīdzinot ar pērno februāri, bija cenu kāpumam pārtikai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, viesnīcu un restorānu pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas produktu cenas 12 mēnešu laikā pieauga par 0,8%. Visvairāk cenas pieauga pienam un piena produktiem (+6,8%), dārzeņiem un kartupeļiem (+9,2%), gaļai un gaļas izstrādājumiem (+1%), sieram (+4,7%), zivīm un zivju izstrādājumiem (+1,8%), kā arī eļļai un taukiem (+2,0%). Savukārt lielākais cenu kritums bija vērojams tējai un kafijai (-11%), augļiem (-6,6%), olām (-15,1%), cukuram (-6,7%), kā arī maizei un graudaugu izstrādājumiem (-0,5%).

Alkoholisko dzērienu cenas pieauga par 2,5%, bet tabakas izstrādājumu – par 1,4%.

Viesnīcu un restorānu pakalpojumu cenas 12 mēnešu laikā pieauga par 3,9%. Kafejnīcās un restorānos cenas palielinājās par 5,5%, ēdnīcās – par 2,1%, izmitināšanas pakalpojumu cenas pieauga par 1,9%.

Transporta grupā cenas samazinājās galvenokārt degvielai (-5%), automašīnu rezerves daļām un piederumiem (-2,3%).

Savukārt cenu kāpums tika novērots transportlīdzekļu apkopes un remonta pakalpojumiem (+2,7%).

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais sadārdzinājums bija mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem, frizētavu pakalpojumiem un kultūras pakalpojumiem. Savukārt cenas samazinājās siltumenerģijai un telekomunikāciju pakalpojumiem, apaviem un farmaceitiskajiem produktiem.

Šogad februārī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, vidējais patēriņa cenu līmenis nemainījās. 

Precēm cenu līmenis pazeminājās par 0,2%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,4%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām mēneša laikā bija cenu kritumam apģērbiem un apaviem, personīgās higiēnas precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kāpumam pārtikai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakai.

Pārtikas preces un bezalkoholiskie dzērieni sadārdzinājās vidēji par 0,3%. Visvairāk cenas pieauga maizei un graudaugu izstrādājumiem, pienam un piena produktiem, eļļai un taukiem, sieram (+1,5%) un kartupeļiem. Savukārt cenu kritums bija vērojams gaļai un gaļas izstrādājumiem, dārzeņiem, augļiem un cukuram. Par 1,4% dārgāki kļuva alkoholiskie dzērieni, ko ietekmēja akciju noslēgums stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, vīnam un alum.

Ziemas sezonas atlaižu un izpārdošanu ietekmē februārī cenas turpināja samazināties apģērbam un apaviem. Apģērbam cenas samazinājās par 1,9%, apaviem – par 2,3%.

Akciju ietekmē personīgās higiēnas precēm cenas samazinājās par 3,2%.

Samazinoties dabasgāzes tirdzniecības cenai, siltumenerģijas tarifi pazeminājās par 1,1%.

Pārējās patēriņa grupās cenu kāpums bija vērojams kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, ambulatorajiem pakalpojumiem, pasažieru aviopārvadājumiem, degvielai. Savukārt cenas samazinājās īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības precēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti