Patēriņa cenas aprīlī Latvijā gada laikā palielinājušās par 1,7%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

2021. gada aprīlī, salīdzinot ar 2020. gada aprīli, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 1,7%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. 

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2021. gada aprīlī, salīdzinot ar pērnā gada aprīli, bija cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, veselības aprūpei, kā arī cenu kritumam dažādu preču un pakalpojumu grupā, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 0,5%. Būtiskākais cenu kāpums gada laikā bija svaigiem dārzeņiem (+9,1%). Vidējais cenu līmenis pieauga arī olām (+9,2%), augu eļļai (+12,4%), miltiem un citiem graudaugiem (+5,9%), šokolādei (+3,4%), brokastu pārslām (+6%) olīveļļai (+8,7%), kā arī maizei (+0,5%). 

Savukārt cenas samazinājās gaļai un gaļas izstrādājumiem (-1,8%), tai skaitā lētāka bija mājputnu gaļa (-5,3%), cūkgaļa (-3,1%) un gaļas izstrādājumi (-1,4%). Lētāki bija svaigi augļi (-6,3%), galvenokārt citroni un bumbieri. Cenas kritās arī augļu un dārzeņu sulām (-4%), cukuram (-5,4%), kartupeļiem (-5,7%), pienam (-2,4%) un sviestam (-3,3%).

Ar mājokli saistītās preces un pakalpojumi bija par 0,8% lētāki, ko galvenokārt ietekmēja siltumenerģijas cenu samazinājums par 5,4%. Lētāka bija arī dabasgāze un elektroenerģija. Savukārt dārgāka bija mājokļa īres maksa, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam.

Veselības aprūpes grupā cenas pieauga par 2,6%. Gada laikā vidējais cenu līmenis kāpa zobārstniecības pakalpojumiem un ārstu speciālistu pakalpojumiem. Dārgākas bija arī brilles un kontaktlēcas. Savukārt lētāki bija farmaceitiskie produkti, galvenokārt kompensējamie medikamenti.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 9,7%, ko galvenokārt ietekmēja degvielas cenu pieaugums par 24,8%. Dīzeļdegvielas cenas palielinājās vidēji par 25,1%, benzīna – par 24,4%, bet auto gāzes – par 23,7%. Sadārdzinājās lietotās automašīnas, kā arī pasažieru pārvadājumi pa autoceļiem. Cenas samazinājās pasažieru aviopārvadājumiem, ko turpināja ietekmēt Covid-19 ierobežojumi. Lētāka kļuva arī personisko transportlīdzekļu apkope un remonts.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 2,7%. Būtiskākais cenu pieaugums bija ziediem, grāmatām, televīzijas abonēšanas maksai, informācijas apstrādes iekārtām, kā arī laikrakstiem un žurnāliem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas samazinājās vidēji par 3,3%, ko lielākoties ietekmēja cenu kritums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Vidējais cenu līmenis samazinājās autotransportlīdzekļu apdrošināšanai, savukārt cenas pieauga frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija apaviem, ēdināšanas pakalpojumiem, telekomunikāciju pakalpojumiem, kā arī mājokļa mēbelēm. Savukārt cenu kritums bija apģērbiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti