Patērētāju un tirgotāju strīdu risināšanai varētu veidot īpašu komisiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai ieviestu alternatīvu patērētāju un pakalpojuma sniedzēju strīdu izskatīšanai, Saeimas ceturtdien konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja jaunu likuma projektu - Patērētāju ārpustiesas strīdu risinātāju likumu. Tas paredz ieviest ārpustiesas strīdu risināšanas mehānismu.

Balsojumā piedalījās 82 parlamentārieši, kuri visi atbalstīja likumprojektu.

Jaunais regulējums paredz noteikt vienotas prasības ārpustiesas strīdu risinātājiem, lai nodrošinātu patērētājiem iespēju īstenot un aizsargāt savas likumīgās tiesības, izmantojot neatkarīgu un ātru ārpustiesas strīdu risināšanu, teikts likumprojekta anotācijā.

Ārpustiesas strīdu risinātājs varēs būt fiziska vai ilgstošai darbībai izveidota juridiska persona, kā arī institūcija, kas piedāvā ārpustiesas strīdu risināšanu. Jaunajā likuma projektā Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) paredzēts pienākums nodrošināt ārpustiesas strīdu risinātāju sarakstu uzturēšanu.

Patērētāji patlaban strīdus tiesā risina reti, jo tas ir ilgs un dārgs process, tādēļ ir būtiski nodrošināt efektīvu ārpustiesas strīdu risināšanas mehānismu, komisijas sēdē deputātus informējuši PTAC pārstāvji.

Strīdu risināšanas komisijai, kas nebūs jauna institūcija, bet neatkarīgs lēmējs, kas nodrošinās šādu ārpustiesas lēmumu izskatīšanu, būtu jāsāk darbs no 2016.gada sākuma. Komisijā strādās nozares eksperti, kas veicinās objektīvu strīdu izskatīšanu, sacīja PTAC pārstāvji.

Likumprojekts paredz, ka šādu strīdu risinātājam būs jānodrošina strīda izskatīšana 90 dienu laikā ar tiesībām sarežģītos gadījumos termiņu pagarināt. Savukārt ārpustiesas strīdu risinātājam katru gadu līdz 1.martam savā tīmekļa vietnē būs jāpublicē darbības gada pārskats. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti