Rīta intervija

Intervija ar Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāju Ingūnu Gulbi

Rīta intervija

Zemes dienests: Mājokļa nodoklī jāatsakās no progresivitātes

Patērētāju tiesību sargs: „Ātro kredītu” reklāmas „ievelk”; tām jābūt neitrālākām

Patērētāju tiesību sargs: «Ātro kredītu» reklāmas «ievelk»; tām jābūt neitrālākām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Tā saukto ātro kredītu reklāmas ir tādas, kas "ievelk" un vilina iedzīvotājus ņemt šos kredītus, to intervijā Latvijas Radio atzina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadītāja Baiba Vītoliņa, norādot – šīm reklāmām būtu jābūt neitrālākām.

Viņa stāstīja, ka nebanku kreditēšanas tirgus ir augošs - par spīti nozares brīdinājumiem, ka pēc ierobežojumiem "ātro kredītu" izsniegšanas bizness tiks iznīcināts. Statistika liecina, ka nebanku kreditēšanas tirgus salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir pieaudzis par 20%, klāstīja Vītoliņa.

Viņa gan atzina – PTAC arvien uztrauc "ātro kredītu" ņēmēju spēja atmaksāt aizdevumu. Lai arī "ātro kredītu" atmaksa uzlabojas, ir daudz kredītu atmaksas pagarinājumu. Straujāk palielinājies to nebanku kredītu daudzums, kuru atmaksas termiņš pagarināts pat trīs un vairāk reižu. Tas, visticamāk, skaidrojams ar to, ka cilvēki nespēj atmaksāt kredītu un pagarina tā atmaksu.

Līdz šim "ātro kredītu" izsniegšanā ir ieviesti daudzi uzlabojumi, lai pasargātu cilvēkus no pārmērīgām kredītsaistībām. Tomēr, iespējams, būtu jāstrādā pie "ātro kredītu" reklāmām. "Ir valstis, kas vispār aizliegušas ātro kredītu reklāmas," norādīja Vītoliņa.

Pēc viņas teiktā, "ātro kredītu" reklāmas "ievelk", tās vilina iedzīvotājus ņemt šos kredītus. "Protams, mēs gribētu daudz neitrālākas kreditēšanas reklāmas," atzina PTAC vadītāja, norādot – reklāmām būtu jābūt tādām, kas tik ļoti nevilinātu ņemt šos kredītus.

Tāpat būtu jāstrādā pie iedzīvotāju finanšu pratības uzlabošanas, jo cilvēki nereti paņem "ātros kredītus", neapzinoties šo kredītsaistību riskus.

Pēc viņa sacītā, ir pienācis laiks komersantiem mainīt savu attieksmi. Piemēram, neizsniegt kredītus, balstoties tikai uz klienta sniegto informāciju, jo cilvēki mānās. Patlaban "ātros kredītus", kas nepārsniedz 427 eiro, var izsniegt, balstoties tikai uz klienta sniegto informāciju.

PTAC vadītāja piebilda, ka "ātrie kredīti" nav piemēroti, lai segtu ceļošanas vai atpūtas tēriņus. Tāpat "ātrie kredīti" nav piemēroti, iegādājoties preci virs 300 eiro. Šajā gadījumā būtu jāizmanto parastais kredīts vai līzings.

"Labākajā gadījumā" ātrais kredīts ir izmantojams situācijās, kad vajag naudu līdz algai, piebilda PTAC vadītāja.

PTAC arī norāda uz gadījumiem, kas nonākuši tā redzeslokā. Piemēram, kundze ar garīgās veselības traucējumiem vienlaikus aizņēmusies vairākās kompānijās, bet atmaksa pēc tam prasīta no viņas meitas, kas līgumā norādīta kā kontaktpersona. Citā gadījumā cilvēka invaliditātes pabalsts ir ap 300 eiro, bet parāds sasniedzis 20 tūkstošus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti