Patērētāju sargs ar 90 000 eiro soda «Extra Credit»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piemērojis 90 000 eiro sodu SIA "Extra Credit" par neatbilstošas kredītu pagarināšanas maksas piemērošanu. Tā rezultātā patērētājiem radīti zaudējumi vairāk nekā divu miljonu eiro apmērā. Vienlaikus uzņēmumam uzdots izbeigt PTAC lēmumā konstatēto negodīgu komercpraksi, informēja PTAC.

PTAC norādīja, ka 2019. gada 1. jūlijā stājās spēkā grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kuri noteica kreditēšanas kopējo izmaksu ierobežojumus –  0,07% dienā visā kredīta līguma termiņā.

Centrā uzsvēra, ka kreditēšanas kopējo izmaksu ierobežojumi ir attiecināmi arī uz kredītu pagarināšanas maksām neatkarīgi no tā, kā tās tiek dēvētas (piemēram, kā "ātrās maksātspējas vērtēšanas komisija" vai maksa "par datu automatizētu iegūšanu"), jo pagarināšanas līguma noslēgšanas brīdī šīs izmaksas kredīta devējam ir zināmas.

PTAC laika posmā no 2019. gada rudens līdz 2021. gada pavasarim, saņemot iesniegumus no patērētajiem, vērtēja SIA "Extra Credit" īstenotās komercprakses atbilstību. Konstatēts, ka SIA "Extra Credit" ar patērētājiem noslēgtajos kreditēšanas līgumos termiņā līdz 30 dienām, patērētājiem izrādot vēlmi šo līgumu atmaksas termiņu pagarināt, piedāvā neatbilstošas kredītu pagarināšanas maksas, kas nosauktas par "ātrās maksātspējas vērtēšanas komisiju" un kas 5–7 reizes pārsniedza noteiktos ierobežojumus.

Kopumā  patērētāji SIA "Extra Credit" pakalpojumu izmantoja 78 133 reizes, samaksājot 2,47 miljonus eiro, konstatēja PTAC.

PTAC lēmums uzliek tiesisko pienākumu izbeigt lēmumā konstatēto šādu negodīgu komercpraksi.

  •  ierobežot patērētājiem līdz 30 dienām izsniedzamo kredīta lielumu līdz likumā noteiktajai maksimālajai aizdevuma summai – 50% no valstī noteiktās minimālās mēneša algas;
  • ar patērētājiem noslēgtos līgumus termiņā līdz 30 dienām nepagarināt vairāk kā 2 reizes likumā noteiktajam;
  • pārtraukt pieprasīt patērētājiem iesniegt dokumentus maksātspējas izvērtēšanai brīdī, kad pēc sākotnējā aizdevuma lietošanas termiņā līdz 30 dienām patērētāji vēlas pagarināt aizdevuma atmaksas termiņu vēl uz 30 dienām; pārtraukt piemērot jebkāda veida komisijas maksas par patērētāja spējas atmaksāt kredītu izvērtēšanu;
  • pārtraukt piemērot komisijas maksu saistību izpildes gaitā, kas pārsniedz likumā noteiktos kredīta kopējo izmaksu ierobežojumus;
  • skaidri un lakoniski ar patērētājiem slēgtajos kreditēšanas līgumos norādīt aizņēmuma likmi gadā.

PTAC informēja, ka patērētajiem, kuri pēc 2019. gada 1. jūlija ir izmantojuši SIA "Extra Credit" pakalpojumu, maksājot ātrās maksātspējas vērtēšanas komisiju un/vai maksu par datu automatizētu iegūšanu, ir tiesības vērsties pie SIA "Extra Credit" ar aicinājumu veikt pārrēķinu un pārmaksas, kas pārsniedz 0,07% dienā, atgriešanu. Tāpat skartajiem patērētājiem ir tiesības vērsties tiesā par tiem radīto zaudējumu atlīdzību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti