Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar Anastasiju Marčenko

Rīta Panorāma

Rehabilitācijas centrs "Poga" gandarīts par pirmo nostrādāto gadu

Intervija ar Sandri Laganovski

Patentu valde: Savu intelektuālo īpašumu Latvijā vāji aizsargā dizaineri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pēdējo 25 gadu laikā nozaru pārstāvji ir aktīvi izmantojuši tiesības aizsargāt savu intelektuālo īpašumu, izņemot dizainerus - šajā nozarē katru gadu reģistrē salīdzinoši nelielu patentu skaitu.

Latvijas iedzīvotāju attieksme pret intelektuālo īpašumu un izpratne par tā aizsardzību gadu gaidā ir jūtami uzlabojusies. 25 gadu laikā Latvijā ir piešķirti vairāk nekā 17 000 patentu, 120 000 preču zīmju un 3000 dizaina paraugu, LTV „Rīta Panorāmā” stāsta Latvijas Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis.

Latvija var lepoties ar daudz un dažādiem izgudrojumiem medicīnā, piemēram, pretvēža zāļu radīšanā, būvniecībā un daudzās citās jomās. Visbezatbildīgākā attieksme ir saistībā ar dizaina paraugiem. Lai gan Latvija dizainā ir ļoti spēcīga, šajā jomā tiek reģistrēts ļoti neliels patentu skaits – gadā ap 60-70.

Reģistrējot dizaina paraugu, tiek iegūtas tiesības aizliegt kādam citam ražot konkrēto dizainu, turklāt Latvijā intelektuālā īpašuma aizsardzība nav nemaz tik dārga, norāda Laganovskis.

Atzīmējot Pasaules intelektuālā īpašuma dienu 26. aprīlī, dalībvalstis rīko publiskus seminārus, lai apspriestu aktuālākos jautājumus saistībā ar intelektuālā īpašuma aizsardzību un tiesību izmantošanu, lai informētu nozaru speciālistus un sabiedrību kopumā.

Šogad Latvijā rīkotajā seminārā Latvijas un pasaules intelektuālā īpašuma iestāžu ekspertu uzstāšanās būs veltītas Eiropas patenta, dizainparaugu un preču zīmju aizsardzības jautājumiem. Semināra noslēgumā paredzēta arī svinīga konkursa “Gada preču zīme” laureātu apbalvošanas ceremonija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti