Pašvaldību un valdības vienošanās par 2022.gada budžetu paredz papildu finansējumu vietvaru attīstībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pašvaldībām paredzēts papildu finansējums vietvaru mērķdotācijām, pašvaldību finanšu izlīdzināšanai, aizņemšanos pašvaldību attīstības veicināšanai, norādīts valdības atbalstītajā Ministru kabineta (MK) un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vienošanās un domstarpību protokolā par 2022.gada budžetu un vidējā termiņa 2022.-2024.gadam budžeta ietvaru.

Vienošanās protokols paredz pašvaldībām pastāvīgu, stabilu un prognozējamu ieņēmumu bāzi 2022.gadā un vidējā termiņā, kas nodrošinātu pašvaldībām nepieciešamos finanšu resursus pašvaldību funkciju veikšanai un saistību izpildei un nodrošinātu iespēju kvalitatīvi plānot savu attīstību vidējā termiņā un ilgtermiņā.

Tāpat vienošanās paredz sniegt mērķētu atbalstu pašvaldībām ar zemākajiem ieņēmumiem. 2022.gadā ir plānots piešķirt papildu valsts budžeta dotāciju, lai atbalstītu pašvaldības, kurām izlīdzinātie ieņēmumi uz vienu iedzīvotāju ir zemāki par 800 eiro un izlīdzināto ieņēmumu pieaugums, salīdzinot ar 2021. gadu, ir mazāks par pašvaldību vidējo izlīdzināto ieņēmumu pieaugumu (3,1%).

Valdība arī palielinājusi 2022.gadam sākotnēji prognozēto kopējo aizņēmumu limitu 118 miljonu eiro apmērā par 70 miljoniem eiro. Tādējādi radīta iespēja pašvaldībām saņemt aizņēmumus Vides aizsardzības uz reģionālās attīstības ministrijas noteikto jomu investīciju projektiem, tajā skaitā izglītības iestāžu projektiem, lai nodrošinātu investīciju projektu atbilstību ilgtspējīgai valsts attīstībai, norādīja MK.

Vienlaikus ir rasts valsts budžeta finansējums pašvaldību investīciju programmai 30 miljonu eiro apmērā, pašvaldībām dodot iespēju pieteikt Vides aizsardzības uz reģionālās attīstības ministrijā savus augstas gatavības investīciju projektus valsts budžeta līdzfinansējuma saņemšanai, nodrošinot pašvaldību infrastruktūras sakārtošanu un attīstību.

Tāpat 2022.gadā arī paredzēts turpināt ieguldīt papildu līdzekļus reģionālo autoceļu pārbūvei un atjaunošanai, šim mērķim paredzot 57,7 miljonus eiro. 

Vienlaikus pašvaldībām plānots atbalsts arī no Eiropas Savienības fondu 2021.-2027. gada finansējuma un Atveseļošanas fonda, kopumā 2,1 miljarda eiro apmērā.

Ekonomikas ministrijas jomā puses vienojās no Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda investīciju līdzekļiem paredzēt finansējumu zemas īres mājokļu būvniecībai 42,9 miljonu eiro apmērā.

Lai turpinātu mazināt darbaspēka nodokļu slogu zemu ienākumu saņēmējiem un uzlabotu uzņēmumu konkurētspēju Baltijas valstu starpā, nākamajā gadā ir paredzēts turpināt paaugstināt ar iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) neapliekamo minimumu. Ņemot vērā, ka izmaiņas IIN tieši skar pašvaldību ieņēmumus, tiek noteikts valsts budžeta papildu finansējums pašvaldību izlīdzināšanai, kas nodrošina pašvaldību izlīdzināto ieņēmumu pieaugumu 2022.gadā par 3,1%, salīdzinot ar 2021.gadu.

Tā kā IIN ir galvenais pašvaldību nodokļu ieņēmums un finanšu resurss, ir piedāvāts arī 2022. gadā saglabāt garantijas pašvaldībām IIN prognozei 100% apjomā. Šī valdības apņemšanās nodrošina pašvaldībām budžeta ieņēmumu prognozējamību un stabilitāti.

Tāpat kā šogad, arī nākamgad pašvaldībām tiks novirzīti 75% no iekasētā IIN, bet valsts budžets saņems atlikušos 25%.

KONTEKSTS:

Līdz šim koalīcijā panākta politiska vienošanās par budžetu un valdība ieskicējusi galvenās prioritātes, bet kopumā par budžetu vēl jālemj gan valdībai, gan Saeimai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti