Pašvaldību savienība: Premjers sadzirdējis mūsu bažas par izmaiņām IIN sadalē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valdība šodienas sēdē lems par 2021. gada valsts budžeta un plānotās nodokļu reformas aprisēm, par ko vakar pēc ilgas diskusijas vienojās valdību veidojošās partijas. Premjers Krišjānis Kariņš no "Jaunās Vienotības" pavēstīja, ka nākamā gada budžeta deficīts būs 3,9% no iekšzemes kopprodukta, kas saistīts ar Covid-19 pandēmiju. Savukārt kopējais budžeta apjoms varētu būt zināms valdības sēdē.

Pašvaldību savienība: Premjers sadzirdējis mūsu bažas par izmaiņām IIN sadalē
00:00 / 00:39
Lejuplādēt

Šorīt premjers attālināti diskutēja ar Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvjiem par valdībā jau apstiprināto plānu pārdalīt 5% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa valsts budžetā, mazinot pašvaldību ienākumus. Pašvaldības jūtas sadzirdētas par nepieciešamiem pretimnākšanas pasākumiem, norādīja LPS vadītājs Gints Kaminskis.

"Šīs dienas labā ziņa ir tā, ka premjers ir gatavs meklēt risinājumu, lai vērtētu šo pašvaldību situāciju un lai rastu veidus, kā pašvaldībām neciest. Saruna turpinās par plašākām pašvaldību aizņemšanās iespējām, ņemot vērā arī to, ka valstij ir iespēja saviem izdevumiem ņemt aizņēmumu, bet pašvaldībām nav," norāda Kaminskis.

Sarunu cikls turpinās. 30. septembrī būs nākamās sarunas ar Finanšu ministriju. "Tad arī zināsim jaunākos skaitļus. Šodien galvenais mērķis bija, lai premjers zina esošo situāciju pašvaldību pusē," piebilda Kaminskis.

KONTEKSTS:

2021. gadam valsts pamatbudžeta bāzes izdevumi ir aprēķināti 7,43 miljardu eiro apmērā, bet 2022. gadam valsts pamatbudžeta bāzes izdevumi – 7,66 miljardu eiro apmērā.  2023. gadam izdevumi noteikti 7,41 miljarda eiro apmērā, kas salīdzinājumā ar ietvaru 2022. gadam ir samazinājums par 191,6 miljoniem eiro.

Valsts speciālā budžeta bāzes izdevumi 2021. gadam aprēķināti 3,16 miljardu eiro apmērā, 2022. gadam – 3,23 miljardu eiro apmērā un 2023. gadam – 3,38 miljardu eiro apmērā. Salīdzinājumā ar attiecīgā gada ietvaru 2021. gadam izdevumi palielināti par trim miljoniem eiro, 2022. gadam izdevumi samazināti par 102,7 miljoniem eiro, bet 2023. gadam izdevumi salīdzinājumā ar ietvaru 2022. gadam palielināti par 53,4 miljoniem eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti