Aktuāli

Saeimas deputāti risinājumu zemajām algām dzemdību nozarē sagaida no ministrijas

Aktuāli

Romualds Ražuks par barikāžu dalībnieka statusu

LPS prezidents Andris Jaunsleins par Trīspusējo sadarbības padomi

Pašvaldību savienība: Nodokļu reforma nav iespējama bez kompensācijas vietvarām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Iespējamās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšana un ar nodokļiem neapliekamā minimuma paaugstināšana radītu robu pašvaldību budžetos, tāpēc bez kompensējošā mehānisma vietvarām šādas nodokļu reformas nebūtu iespējamas, intervijā Latvijas Radio uzsvēra Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Andris Jaunsleinis.

Attiecībā uz Latvijas Bankas nodokļu stratēģijā ietverto piedāvājums samazināt IIN likmi līdz 20% un publiski izskanējušo ideju par būtisku neapliekamā minimuma celšanu ienākumiem pašlaik trūkst aprēķinu, kā tas ietekmēs pašvaldību ienākumus, norādīja Jaunsleinis.

“Protams, mums prieks, ka, palielinot nepaliekamo minimumu, cilvēkiem ar zemiem ienākumiem palielināsies ienākumi. Bet būtu arī jāskatās, kā tas iedarbojas uz visu sociālo sistēmu,” sacīja Jaunsleinis.

Tajā pašā laikā viņš uzsvēra – nemaz nepieļauj iespēju, ka šādas nodokļu reformas varētu ieviest bez kompensējošā mehānisma. Bez tā nākamgad varētu tikt apdraudēta pašvaldību funkciju veikšana, kas savukārt nozīmēs pilnīgu krīzi valstī, pauda Pašvaldību savienības vadītājs.

Turklāt iztrūkums pašvaldību budžetos tādā gadījumā būtu visā Latvijā.

“Nezinu, vai sabiedrība pieņemtu, ja nākamgad, ieviešot reformu, mēs samazinām izglītības [pieejamību] – skolas nestrādātu vai strādātu daļēji. Tas jau nav iespējams,” komentēja Jaunsleinis.

Jau ziņots, ka Latvijas Banka izstrādātajā nodokļu stratēģijā piedāvā par trim procentpunktiem – līdz 20% – samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, reformēt esošā uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) sistēmu, kā arī paplašināt reversā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izmantošanu.

Savukārt Finanšu ministrija nodokļu politikas pamatnostādnes Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē prezentēs otrdien, 28.februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti