Pašvaldību savienība: Nākamā gada vietvaru sociālais budžets – izaicinājumu pilns

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Nākamā gada sociālā budžeta jautājums pašvaldībām un novadiem ir izaicinājumu pilns. Tā atzīmē Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS), norādot, ka nepieciešama palīdzība arī no valsts. Savukārt Latvijas Radio uzrunātajās vietvarās un novados domas par nākamā gada izdevumiem iedzīvotāju sociālajiem pakalpojumiem atšķiras.

Kā jau ierasts, gada nogalē pašvaldībās un novados aktīvi spriež par nākamā gada budžetu. Runājot par izdevumiem iedzīvotāju sociālo pakalpojumu pamatvajadzībām, var novērot, ka, par spīti ievērojamam energoresursu cenu kāpumam, ne visas pašvaldības plāno palielināt nākamā gada sociālo budžetu.

Ir vietvaras, kas izdevumus plāno palielināt, bet ir tādas pašvaldības, kur tie paliks šī gada līmenī.

Piemēram, Liepājas pašvaldībā atzīmē, ka izdevumi sociālajam budžetam nākamajā gadā pieaugs tikai minimāli, kopumā veltot nedaudz virs četriem miljoniem eiro. Pašvaldības Sociālā dienesta direktore Linda Krasovska skaidro, ka šo lēmumu ietekmējuši arī šovasar pieņemtie noteikumi mājokļu pabalsta piešķiršanai.

Pašvaldību savienība: Nākamā gada vietvaru sociālais budžets – izaicinājuma pilns
00:00 / 03:17
Lejuplādēt

"Mēs neredzam strauju sociālās palīdzības saņēmēju pieaugumu, kas attiecas uz mājokļu pabalstu – pat neskatoties uz to, ka šobrīd ļoti daudz cilvēku šo mājokļa pabalstu nevar saņemt tādā apjomā, kāds tas bija iepriekš. No 1. jūlija stājās spēkā valsts noteiktie principi, kas pēc jaunās aprēķinu metodikas diemžēl daļu no mūsu iepriekšējiem saņēmējiem izslēdz," atzina pašvaldības pārstāve.

Savukārt jaunizveidotajā Madonas novadā, kurā kopš administratīvi teritoriālās reformas ietilpst bijušais Cesvaines, Ērgļu, Lubānas un Madonas novads, izdevumi iedzīvotāju sociālajiem pakalpojumiem nākamajā gadā pieaugs, piemēram, pabalstiem tērēs provizoriski pusotru miljonu eiro, kas ir par 400 tūkstošiem eiro vairāk nekā šogad.

Madonas novada Sociālā dienesta vadītājas pienākumu izpildītāja Ilze Fārneste prognozē, ka kopējais sociālais budžets varētu pieaugt apmēram par desmitdaļu.

"Veicot izpēti, kāda ir sociālā palīdzība un sociālie pakalpojumi katrā novadā, tie bija diezgan atšķirīgi. Madonas novads bija diezgan dāsns, piemēram, ar veselības pabalstu. Saistošie noteikumi tika doti izskatīšanai deputātiem, un viņi lēma par to, ka mēs tādu lielu samazinājumu nevarēsim [izdarīt]. Tas nozīmē, ka to mazo novadu, ar kuriem mēs apvienojāmies, iedzīvotāji noteikti būs ļoti lieli ieguvēji," vērtē Fārneste.

Izdevumu pieaugums ir saistīts arī ar energoresursu cenu kāpumu, skaidro Fārneste, atzīstot, ka kopumā darbs pie nākamā gada izdevumiem ir izaicinājumu pilns.

Tam piekrīt LPS, norādot, ka pašvaldībās, kuras ir skārusi novadu reforma, jautājums par sociālo budžetu ir sarežģīts, jo vietvarām ir jālīdzsvaro atbalsts visā jaunā novada teritorijā.

"Gan viss resursu cenu kāpums, gan kopumā tas, ka sabiedrība kļūst arvien izglītotāka. Mēs arvien vairāk redzam sociālās problēmas.

Ir mērķis agrāk sniegt nepieciešamos pakalpojumus, kas paplašina šo pakalpojumu loku, bet tas prasa papildu izdevumus," atzina LPS padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte. 

Lai atrisinātu grūtības un gūtu atbalstu, LPS veic sarunas ar valsti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti