Panorāma

EM komentārs

Panorāma

Krievija likvidē arī cilvēktiesību centru "Memoriāls"

LPS: 40% var būt grūtības samaksāt par siltumapgādi

Pašvaldību savienība: 40% var būt grūtības samaksāt par apkuri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Apkures un elektrības dārdzība arī turpmāk būs problēma, kas skars ne tikai trūcīgos un maznodrošinātos, norāda Latvijas pašvaldību savienībā (LPS). Citviet Latvijā gan neesot tāda satraukuma kā Daugavpilī, kur, prognozējot teju trīskārt lielākas siltuma izmaksas, nācās izsludināt vietējas nozīmes enerģētisko krīzi. Pašvaldību savienības ieskatā kopumā situācija pašvaldībās šobrīd ir stabila, tomēr smaga.

Palīdzot segt mājokļa izmaksas, pašvaldības un valsts atbilstoši likumiem pašlaik var sniegt atbalstu aptuveni 6% mājsaimniecību. Bet pašvaldības vērtē, ka jau pagājušajā gadā problēmas norēķināties par apkuri bija 20%, un, siltumapgādes cenām kāpjot, turpmāk grūtības samaksāt rēķinus varētu būt pat līdz 40% mājsaimniecību.

“Pati galvenā nepatikšana ir tāda, ka pašlaik izskatās, ka siltumapgādes resursi dabasgāzes ziņā nedod labvēlīgu prognozi tuvākajam laikam. Mēs esam norūpējušies par to, ka, ja mēs arī šo apkures sezonu pavadīsim, nu es ceru, ka normāli, tad pašlaik signāli par nākamo apkures sezonu nav labi,” sacīja LPS padomnieks tautsaimniecības jautājumos Aino Salmiņš.

Pašvaldību savienībā norāda, ka salīdzinoši augstākie tarifi patlaban ir Rīgā un daudzviet Pierīgā, arī Cēsīs, Smiltenē, Grobiņā, Kandavā. Ieguvēji vismaz pagaidām ir tie, kas kurina ar šķeldu, malku un granulām un kam garāki līgumu termiņi, piemēram, ar gāzes piegādātājiem. Tā ir Dobelē, kur šogad nekāpj neviens apkures tarifs.

Tomēr arī Dobelē atzina – elektrības cenu celšanās skars visus. “Te būtu valsts jautājums, kādā veidā varētu meklēt risinājumu, lai šo elektroenerģijas cenu sadārdzinājumu kaut kā kompensētu iedzīvotājiem,” sacīja Dobeles novada pašvaldības priekšsēdētājs Ivars Gorskis (Latvijas Zemnieku savienība).

Pašvaldību savienībā uzskata, ka šoreiz būtu jāpalīdz arī tiem, kuru ienākumi ir par augstu, lai varētu pretendēt uz pabalsta saņemšanu. “Vairāki pašvaldību vadītāji saka arī par to, ka ārpus kontroles paliek nepilnās ģimenes – skolotāji, mātes, kas vienas pašas rūpējas par bērniem. Viņas strādā, viņas netiek līdz tam sociālajam pabalstam pēc tiem kritērijiem. Un tajā pašā laikā viņas nekādi nevar sevi nodrošināt,” norādīja Salmiņš.

“Man kā dienesta vadītājai ir no pašvaldības uzdevums sīki skatīties līdzi, tātad, pirmkārt, cik daudz personu nevar saņemt šo palīdzību. Iespējams, ir konkrētas mērķa grupas, kas neiekrīt šinī palīdzības groziņā. Mēs pētīsim, vai tie ir, nezinu, varbūt pēc pazīmes A – ienākums, B – daudzbērnu, vientuļie pensionāri, personas ar invaliditāti,” pastāstīja Siguldas novada pašvaldības Sociālā dienesta vadītāja Kristīne Freiberga.

Pašvaldībās spriež, ka atbalsts būs vajadzīgs ne tikai daudzdzīvokļu ēku iemītniekiem, bet arī privātmājās dzīvojošajiem.

“Ja tas būs kaut kāds atbalsts dzīvokļiem, tad, manuprāt, diezgan negodīgi būtu pret individuālo māju iemītniekiem, kas ir tieši tādi paši nodokļu maksātāji. Un mēs zinām, ka viņiem reāli trīskāršojas gandrīz. Man personīgi ar gāzes apkuri, tāpēc droši varu pateikt, ka man rēķins divarpus reizes lielāks, nekā bija iepriekš,” sacīja Aizkraukles novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Riekstiņš.

Pašvaldībās raizējas arī par saimnieciskās dzīves panīkumu, kas būs, ja teju vai visi iedzīvotāju ienākumi aiziet par apkuri un elektrību. “Tā lieta, kas visvairāk ietekmē cilvēku, ka šādā veidā, maksājot gan par siltumapgādi, gan par elektrību, mēs neveicinām iekšējo patēriņu. Un, ja mēs to nedarām,

tā iekšējā patēriņa apstāšanās draud ar vispārēju stagnāciju, ar tādu riktīgu, dziļu, smagu ekonomisko krīzi, ne jau vairs enerģētisku,” uzskata Salmiņš no LPS.

Kamēr vēl nav konkrētu risinājumu, pašvaldībās prognozē – lai palīdzētu iedzīvotājiem segt energoresursu cenas, nāksies atteikties no citām līdz šim finansētām lietām.

Arī Ekonomikas ministrijā pauda – redzot, ka elektroenerģijas un gāzes cenu pieaugums negatīvi ietekmē iedzīvotāju maksātspēju, būs jālemj par izmaiņām valsts un pašvaldību sniegtā atbalsta regulējumā. “Skaidrs, ka situācija, kad iedzīvotāji nonāk šādā situācijā, kad viņiem ir grūtības samaksāt par saņemto pakalpojumu, pēc būtības vedina domāt, ka ir tāda sociāla rakstura problēma. Un šajā kontekstā arī valdība tika atbalstījusi arī Labklājības ministrijas iniciatīvu par mājokļa pabalsta paplašināšanas loku. Un jāsaka, ka mēs no savas puses skatāmies un jau iepriekš arī paudām viedokli, ka, iespējams, šis paplašināšanas loks būs par mazu un ka, iespējams, jāskatās plašāk.

Un, ja apstiprināsies, ka ieviestais mājokļa pabalsts ir nepietiekošs, tad skaidrs, ka ir jāatgriežas atpakaļ pie diskusijas par ieviesto sociālās palīdzības instrumentu tvērumu.

Un ir jāizvērtē iespējas arī to paplašināt tiktāl, cik tas nepieciešams, lai aptvertu visas šīs iedzīvotāju grupas, kuras saskaras ar šo sociāla rakstura problēmu šobrīd,” sacīja Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Edijs Šaicāns.

KONTEKSTS:

Šoruden vērojams gan elektroenerģijas, gan dabasgāzes cenu kāpums, kas tostarp ietekmē apkures izmaksas. Valsts lēš, ka tas būtiski var ietekmēt zemu ienākumu mājsaimniecības, kurās pastāv risks norēķināties par mājokļa uzturēšanu šajā apkures sezonā, īpaši pensijas vecuma personām un personām ar invaliditāti.

Lai kompensētu straujo cenu kāpumu ziemas sezonā, elektroenerģijai uz pusi samazināts sadales pakalpojuma tarifs. Tāpat paplašināts mājokļa pabalsta saņēmēju loks, bet iepriekš apspriestā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšana netika atbalstīta.

Tā kā atsevišķās pašvaldībās apkures tarifs pieaugs gandrīz divas reizes, pašvaldībām laikus jāmeklē papildu finansējums apkures izmaksu segšanai maznodrošinātajiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti