Dienas ziņas

Latvijas lašupēs sācies monitorings

Dienas ziņas

Partijas izlozē sarakstu numurus

Pašvaldībās spriedze par gaidāmajiem parādiem

Pašvaldībās spriedze par komunālo maksājumu parādu iespējamu pieaugumu šoziem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Tuvojoties lielajiem rēķiniem, pašvaldības jau pauž bažas par gaidāmo pārslodzi sociālajos dienestos un par to, ka Latvijā palielināsies komunālo maksājumu parādnieku skaits. Tāpat pašvaldības ir neziņā, kā rīkoties – kādu palīdzību sniegs valsts, cik līdzekļu būs jāmeklē pašu maciņos.

Parādi par siltumenerģiju vasarā parasti samazinās, jo daļa iedzīvotāju tos turpina atmaksāt arī pēc apkures sezonas beigām. Siltumpiegādātājs SIA "Gren", kas apkalpo aptuveni 16 tūkstošus iedzīvotāju Jelgavā, norādīja, ka līdz ar tarifa pieaugumu parādniekiem jaunos rēķinus būs vēl grūtāk nomaksāt.

"Parādam sekojam līdzi cītīgi, katru mēnesi. Šobrīd parāda apmērs ir 1,6 miljoni eiro. Ņemot vērā to, ka tarifs mums aug, sagaidām, ka daļai klientu, kuri spēja samazināt iepriekšējos gados uzkrāto parādu, varētu rasties problēmas ar norēķiniem," norādīja "Gren Jelgava" klientu apkalpošanas vadītājs, valdes loceklis Gundars Pētersons.

Jau šomēnes siltumpiegādātājs māju vecākajiem iesniegs jaunus sarakstus par parādnieku skaitu.

Jelgavnieki prognozē grūtu ziemu. "Dedzināsim mēbeles, lai siltāk būtu. Mums pieci bērni, mums nav izvēles," smaidot sacīja Rezņikovu ģimene no Jelgavas.

"Kā tur var sagatavoties, ja visa nauda aiziet dzīvošanai. Tu kaut vai gribi, tev nez kādas smadzenes, bet ar tādu summu nevar sagatavoties," sacīja jelgavniece Lidija.

Līdzīgi kā citās pašvaldībās arī Jelgavā sagaida, ka sociālajiem dienestiem būs krietni lielāka slodze, iedzīvotājiem vēršoties pēc mājokļa pabalstiem.

"Tas svarīgākais cilvēkam saprast, uz kādu pabalstu viņš var pretendēt no valsts. Un tad mēs kā pašvaldība arī varētu prognozēt, kāda mums varētu būt situācija kopumā. Es domāju, ka trūcīgo un maznodrošināto skaits varētu nepieaugt, bet mājokļa pabalsta saņēmēju skaits viennozīmīgi pieaugs," sacīja Jelgavas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Vectirāne.

Apkures radiators daudzdzīvokļu namā
Apkures radiators daudzdzīvokļu namā

Tikmēr siltuma ražotājam "Ķekavas nami", kas apkuri nodrošina iedzīvotājiem Valdlaučos, Rāmavā, Ķekavā un Daugmalē, iedzīvotāju parāda apjoma par apkuri pagaidām ir ap 96 000 eiro un par silto ūdeni 34 000 eiro.

"Jauno apkures sezonu gaidām ar bažām, jo rēķini par apkuri var pieaugt pat septiņas reizes. Ceram, ka valdība tuvākajā laikā lems par kompensācijas mehānismu izmaksu segšanai," sacīja SIA "Ķekavas nami" valdes priekšsēdētājs Raivo Lācis.

Savukārt Mārupes pusē, Babītē un Piņķos siltumpiegādi vairāk nekā pusotram tūkstotim klientu veic SIA "Mārupes komunālie pakalpojumi" un SIA "Babītes siltums". Šobrīd iedzīvotāju kopējo parādu no 40 tūkstoš eiro izdevās samazināt uz 8000 eiro.

"Es nevaru komentēt, kas notiks šajā sezonā, jo tas ir izaicinājums gan iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem, gan ražotājiem, gan piegādātājiem, gan apsaimniekotājiem. Mēs darām, ko varam, bet nevaram šo tirgu ietekmēt. Un tas ir valsts jautājums risināt, lai tie iedzīvotāji izdzīvotu," sacīja SIA "Mārupes komunālie pakalpojumi" un SIA "Babītes siltums" valdes locekle Dace Šveide.

Jāatzīmē, ka šobrīd nav skaidrības par pabalstu apmēriem, kam tie tiks piešķirti, jo ministrijas joprojām diskutē savstarpēji, kā arī konsultējas ar pašvaldībām. Ekonomisti atzīst, ka gaidāms sarežģīts laiks, paredzot, ka daļa sabiedrības saskarsies ar nespēju visus rēķinus apmaksāt laikus.

KONTEKSTS:

Valdība sēdē pirms Jāņiem konceptuāli vienojās, ka nākamajā apkures sezonā valsts segs pusi no siltumapgādes izmaksu sadārdzinājuma gan centrālās apkures saņēmējiem, gan tiem, kas apkurei izmanto elektrību, gāzi un granulas. Vēlāk piedāvāts iedzīvotājiem daļēji kompensēt arī malkas un brikešu sadārdzinājumu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti