Panorāma

Gāzes tirgus atvērts

Panorāma

Jaunu BVKB direktoru meklēs konkursā

Stingrākus ierobežojumus amatpersonām virza lēnām

Pašvaldības nobremzē prasību amatpersonām atskaitīties par kopdzīves partneriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Finanšu ministrijas (FM) rosinātie stingrākie noteikumi amatpersonām, kas paredz gan atskaitīšanos par kopdzīves partneriem, gan uzkrātās skaidrās naudas apjoma ierobežošanu, savu likumdošanas ceļu iet lēni. Pirmdien, 3. aprīlī, likumprojekts beidzot nonāca uz ministru galda valdības komitejā, taču pašvaldību organizāciju iebildumu dēļ lēmums atkal tika atlikts.

Grozījumi Interešu konflikta novēršanas likumā saistībā ar kopdzīves norādīšanu amatpersonu deklarācijā un skaidras naudas uzkrāšanu tika ierosināti jau pērnā gada vasaras beigās. Ar šīm izmaiņām cerēja mazināt korupcijas riskus.

Tomēr Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) un Latvijas Lielo pilsētu asociācija uzskata, ka likumprojektu piedāvātajā redakcijā atbalstīt nevar – kaut vai tādēļ, ka šobrīd nav skaidrs, kas tad īsti likuma kontekstā ir kopdzīves partneris.

"Pareizāk droši vien būtu atrunāt kopējo regulējumu, kas ir tās personas citā normatīvajā aktā. Jo šobrīd ir pārāk daudz jautājumu, uz ko tas attiecas," teica LPS padomniece Vineta Reitere.

Tieši tāpat pašvaldības negrib stingrākus ierobežojumus skaidras naudas uzkrājumiem, jo tad esot jāvērtē, vai tie nepārkāpj Satversmē noteiktās tiesības uz īpašumu un Civillikumu, kas paredz personai tiesības brīvi rīkoties ar īpašumu.

Tomēr Korupcijas novēršas un apkarošanas birojs (KNAB) stingri iestājas par regulējuma nepieciešamību. Tādēļ diskusiju laikā birojs piekritis nedaudz piekāpties – kopdzīves partneri ļaut norādīt amatpersonu deklarācijas nepubliskojamā daļā. 

"Protams, kas sabiedrībai būtu labāk, ja šīs ziņas saņemtu publiskajā daļā. Bet, ja uz spēles bija, vai vispār šis likumprojekts aizvirzīsies vai neaizvirzīsies, mēs bijām gatavi piekāpties, lai aizvirzītos visas pozitīvās lietas un likumprojekts nonāktu Saeimā," teica KNAB priekšnieka vietniece korupcijas novēršanas jautājumos Ilze Jurča.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība) atzīst, ka šo ziņu ierakstīšana nepubliskajā daļā ļaus arī pasargāt cilvēku privātumu, kas ir jutīgs jautājums arī tādēļ, ka tas attieksies un viendzimuma partneriem.

Sākotnēji piedāvātajā redakcijā tika piedāvāts norādīt tikai laulībām pielīdzināmās attiecības, kas saskaņā ar Satversmi attiektos tikai uz pretējo dzimumu. Taču vēlāk ministrija šo loku tomēr nolēma paplašināt.

"Var būt arī tuvs draugs vai cita uzticības persona, kurš nav pielīdzināms laulātajam vai intīmam partnerim, bet lai institūcijām būtu iespēja pārliecināties, ka tu neizmanto šī labās ciešās attiecības ar cilvēku, ar kuru tu dali saimniecību, lai legalizētu noziedzīgi iegūtus līdzekļus," sacīja ministre.

Vēlreiz valdība pie šī jautājuma atgriezīšoties nākamnedēļ. FM saka, ka pašvaldību organizāciju iebildēm gatavošot pamatotākas atbildes, taču būtiski grozījumi likumprojekta redakcijās diezvai vai tikšot veikti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti